Misbruik van het monopolie

Veel reizigers hopen dat de spoorwegen onder publieke druk nog zullen bijdraaien, blijkt uit de oprichting van Facebookgroepen die zich tegen de afschaffing van de vertrouwde intercity Brussel- Amsterdam richten. Die trein, één elk uur, verdwijnt nu zaterdagavond uit de dienstregeling. “Ik neem de Fyra niet. Ik wil een betaalbare Intercity”, meldt Hendrik op het forum Treinreiziger.nl. “Niet zo’n onding waar je twee weken op voorhand moet boeken om een duurder kaartje te kopen, waar je je fiets niet in kwijt kunt, enzovoort.”

De Nederlandse en Belgische reizigersorganisaties Rover, MVBOV en TreinTramBus hebben al een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit en de Europese Commissie.

Kern van hun verhaal: de spoorwegen misbruiken hun monopolie om de klanten een te dure, onhandige trein op te dringen. Er moet een behoorlijk alternatief komen, stellen de reizigersverenigingen voor. De steun van het Belgische spoorwegpersoneel lijken de klanten in ieder geval te hebben.
Want ook aan het informatieloket in Antwerpen wordt maandag opvallend meelevend gereageerd. “Het is de liberalisering, he? Misbruik van monopolie”, oordeelt de dienstdoende beambte.
Er behoort eenvoudig naast de Fyra een betaalbare Benelux-trein te blijven, vindt hij. “Ik hoop dat voor de belangen van de reizigers wordt gekozen.”

Bron: De Morgen

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo