Apple gaat weer Macs in VS produceren

Na jaren van outsourcen is de aankondiging opvallend. Tot een eind in de jaren 1990 werden producten van Apple in de VS geassembleerd. Toen werd beslist om de productie richting Azië te verhuizen, waar het bedrijf, net zoals zo veel andere multinationals, kon profiteren van lagere arbeidskosten.

Apple breekt evenwel niet volledig met het verleden. Concreet plant het bedrijf een investering van ruim 100 miljoen dollar, een schijntje voor een gigant met een berg cash van 121,3 miljard dollar. Maar de bescheiden ‘insourcing’ illustreert wel de toenemende druk op Amerikaanse bedrijven om in eigen land banen te creëren. De VS kampen met een werkloosheid van om en bij de 8 procent. Al blijft ceo Cook voorzichtig. ‘Het is niet aan ons om een bepaald type banen te creëren, maar het is wel onze verantwoordelijkheid om voor werkgelegenheid te zorgen’, zei hij.

De Macs zorgen nog voor slechts 15 procent van de omzet. Veel belangrijker voor Apple zijn de iPhone en iPad. Verschillende componenten daarvan – zoals het aanraakscherm – worden ook in de VS gefabriceerd.

De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo