Voorlopig geen maximumprijzen voor energie

Wel is afgesproken door de topministers dat de prijzen nauwlettend in de gaten worden gehouden. Als ze te fel stijgen vergeleken bij de prijzen in het buitenland, zal de regering wel ingrijpen.
Op 1 januari verstrijkt de bevriezing van de prijzen die de regering eind maart had uitgevaardigd. Vanaf dan kan in principe de markt terug spelen en zouden de prijzen kunnen stijgen.
Wat daarna moet gebeuren was onduidelijk. Gisteren pleitte Johan Vande Lanotte (SP.A) er alvast voor om de duurste leveranciers aan te pakken. De andere regeringspartners waren daar blijkbaar niet voor te vinden.

De regering gaat nu de markt laten spelen, maar met een stok achter de deur. Als de nieuwe tarieven midden december te hoog zijn, gaan minister Vande Lanotte en staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) gesprekken voeren met de leveranciers. Zij krijgen dan de kans om hun dure tarieven, vaak van de oudste contracten, te verlagen. Lukt dat niet, neemt de regering zich voor om alsnog maatregelen te nemen. Ze zou bijvoorbeeld maximumprijzen of een maximale marge kunnen opleggen.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo