Rijkevorsel heeft het minste afval, Affligem het meeste

Vlaanderen haalt wel de langetermijndoelstelling van maximaal 560 kg per inwoner, maar Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege ziet nog ruimte voor verbetering. Zo belandt er volgens haar nog te vaak meubilair bij het grofvuil dat bijvoorbeeld via een kringwinkel een tweede leven kan krijgen.

Vorig jaar werd in Vlaanderen in totaal 3.331.143 ton huishoudelijk afval ingezameld, omgerekend 524 kg per inwoner. Dat is een lichte stijging tegenover 2010 (+44.140 ton of +3 kg per inwoner). In 10 jaar is er wel een daling van 31 kilogram per inwoner, maar het gaat om de eerste stijging in vijf jaar.

De toename is bijna integraal toe te schrijven aan de stijging van het selectief ingezamelde afval zoals GFT (groente-, fruit- en tuinafval), bouw- en sloopafval. Per Vlaming was in 2011 sprake van 375 kg aan selectief ingezameld afval, een toename van 3 kg ten opzichte van 2010. De overgrote meerderheid van dat afval bestaat uit GFT (31 procent), papier en karton (20 procent) en bouw- en sloopafval (20 procent).

In 2011 werd ook bijna 70.000 ton aan afgedankte elektrische apparaten en elektronische toestellen ingezameld. Dat is een stijging van 13 procent naar 11 kg per Vlaming. Maar die stijging heeft vooral te maken met een betere registratie. Vroeger belandde veel elektrische en elektronisch afval vaak bij de schroothandelaar. Nu wordt het meegerekend bij het selectief ingezameld afval en komt het in een circuit van ontmanteling en recyclage.

Wat het restafval betreft, is er sprake van een status quo. In 2011 produceerde elke Vlaming 149,87 kg restafval. Dat is ongeveer evenveel als de voorgaande jaren. Daarmee haalt Vlaanderen de doelstelling van maximaal 150 kg restafval per inwoner. Het grootste deel van het restafval wordt ingezameld via de huisvuilzak (114,89 kg per Vlaming). Daarnaast werd 29,33 kg grofvuil per Vlaming ingezameld en haalden de gemeenten gemiddeld 5,65 kg gemeentevuil op.

Volgens minister Schauvliege is het aandeel grofvuil de voorbije tien jaar fors afgenomen, van 40,52 kg per inwoner in 2002 tot 29,33 kg per inwoner in 2011. Maar er blijft nog te veel afval bij het grofvuil belanden, meent de CD&V-minister. ‘De helft tot twee derde van het grofvuil kan nog hergebruikt worden. Vooral meubilair heeft een groot potentieel voor hergebruik. Na sortering blijkt 37 procent van het afval dat bij grofvuil terecht komt recycleerbaar’, zegt Schauvliege. Zij ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor de kringloopcentra.

Voor het derde jaar op rij is de Antwerpse gemeente Rijkevorsel de gemeente met het laagste restafvalcijfer van Vlaanderen. In de gemeente ligt het gemiddelde op 72,64 kg restafval per inwoner. Maar er zijn ook nog steeds gemeenten die de beoogde maximumgrens van 150 kg niet halen. In 9 gemeenten (onder andere Oostkamp, Maaseik en Sint-Genesius-Rode) lag het restafvalcijfer zelfs boven de 180 kg. Negatieve uitschieter is het Vlaams-Brabantse Affligem met ruim 197,7 kg per inwoner.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo