Le Pain Quotidien is 160 miljoen waard

De re­cen­te in­stap van de Fran­se on­der­ne­mer Bruno Caron waar­deert Le Pain Quo­ti­dien op 160 mil­joen euro. Meer dan pak­weg Rou­lar­ta of Rec­ti­cel.

De waar­de van PQ Li­cen­sing, de con­so­li­de­ren­de ven­noot­schap boven de bak­ke­rij­ke­ten Le Pain Quo­ti­dien, groeit fors. Dat valt af te lei­den uit de voor­waar­den waar­aan de Fran­se on­der­ne­mer Bruno Caron, voor­zit­ter en op­rich­ter van de Fran­se voe­dings­groep Norac, zijn in­tre­de deed in het ka­pi­taal.

Caron ver­ving het Ame­ri­kaan­se in­ves­te­rings­fonds Pren­ti­ce Ca­pi­tal. Dat fonds bezat 9 pro­cent van de aan­de­len. Maar dat was niet ge­noeg voor de Fran­se en­tre­pre­neur. Hij wou dat zijn be­lang even groot zou wor­den als dat van de an­de­re kern­aan­deel­hou­ders (tus­sen 13 en 15%). Dank­zij een ka­pi­taal­ver­ho­ging kon hij zijn par­ti­ci­pa­tie uit­ein­de­lijk op­trek­ken tot 15 pro­cent.

Uit het Bel­gisch Staats­blad blijkt dat de ka­pi­taal­ver­ho­ging 9,2 mil­joen in het laatje bracht en daar­voor 1.​326 nieu­we aan­de­len wer­den gecreëerd. Dat ge­beur­de tegen een prijs per aan­deel van 6.​935 euro. Ge­zien er 22.​866 A-aan­de­len zijn van PQ Li­cen­sing, be­draagt de waar­de van het be­drijf bijna 160 mil­joen euro. Ter ver­ge­lij­king: het beurs­ge­no­teer­de voe­ding­be­drijf Pin­guin­Lu­to­sa was gis­te­ren­avond op de beurs 188 mil­joen waard, de me­di­a­groep Rou­lar­ta 150 mil­joen en de schuim­rub­ber­pro­du­cent Rec­ti­cel 139 mil­joen.

Som­mi­ge waar­ne­mers stel­len zich vra­gen bij de ka­pi­taal­ver­ho­ging. ‘Als je groeit zoals Le Pain Quo­ti­dien en zo’n cash ge­ne­reert, vind ik het on­ge­bui­ke­lijk om een ka­pi­taal­ver­ho­ging door te voe­ren enkel en al­leen om de ver­hou­din­gen tus­sen aan­deel­hou­ders te cor­ri­ge­ren’, stelt een fi­nan­ciële bron. ‘Ofwel heeft het geld nodig om zijn groei te fi­nan­cie­ren. Of er moe­ten put­ten ge­dicht wor­den.’ Top­man Vin­cent Her­bert was niet be­reik­baar.

Stij­gen­de ‘koers’

Uit een his­to­riek van de ka­pi­taal­ver­ho­gin­gen van PQ Li­cen­sing blijkt dat de ‘koers’ van het aan­deel de jong­ste jaren groei­de als kool. Eind 2005 werd een ka­pi­taal­ver­ho­ging door­ge­voerd tegen 1.​400 euro per aan­deel. Twee jaar later was dat al ver­dub­beld naar 2.​874 euro per aan­deel. En in 2008 was een aan­deel al 4.​573 euro waard.

De keten zelf heeft er wel­is­waar een fors groei­par­cours op zit­ten. Le Pain Quo­ti­dien open­de zijn eer­ste bak­ke­rij­win­kel in 1990 in de Brus­sel­se Dansaert­straat. 22 jaar later is de keten met de her­ken­ba­re hou­ten gas­ten­ta­fel uit­ge­groeid tot een we­reld­spe­ler die ac­tief is in 15 lan­den. Eind vorig jaar telde ze 157 win­kels en eind dit jaar zou­den het er 183 moe­ten wor­den, waar­van de helft in eigen be­heer en de rest via fran­chi­se.

De omzet zou moe­ten af­klok­ken op 310 mil­joen dol­lar en de ope­ra­ti­o­ne­le kas­stroom (ebit­da) op on­ge­veer 34 mil­joen (de top­hol­ding PQ Li­cen­sing is in België ge­ves­tigd maar heeft zijn hoofd­kan­toor in New York, waar­door de re­sul­ta­ten in dol­lar ge­ge­ven wor­den).

Het suc­ces van Le Pain Quo­ti­dien ont­gaat ook het bui­ten­land niet. De Frans­man Bruno Caron – die ooit de bij­naam ‘Le Petit Pinault Bre­ton’ kreeg (een re­fe­ren­tie naar de op­per­mach­ti­ge Bre­toen­se luxe­paus) – is de eer­ste bui­ten­land­se aan­deel­hou­der van de bak­ke­rij­ke­ten. Naast hem zit­ten een reeks Bel­gi­sche in­ves­teer­ders met een ge­lijk­aar­dig – fa­mi­li­aal – pro­fiel: het duo Tony Van­de­wal­le/Bart Van Voo­ren (dat ja­ren­lang in­stond voor de dis­tri­bu­tie van het merk O’Neill in België), de fa­mi­lies Josi en Vaxe­lai­re (ex-GIB), Emiel Lat­hou­wers (ex-AS Ad­ven­tu­re) en op­rich­ter Alain Cou­mont. Ook Vin­cent Her­bert is aan­deel­hou­der.

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo