Krat bier van AB Inbev wordt halve euro duurder

Dat laat de brouwer vanmiddag weten. Het wijt de prijsstijging aan de toegenomen grondstof-, verpakkings-, en energieprijzen en loonkost. De prijs van grondstoffen als graan, maïs en tarwe is het voorbije jaar tussen de 4 en 29 procent gestegen, aldus AB Inbev.

De prijsstijging van zo’n halve euro per krat komt in de praktijk neer op een stijging van zo’n 5 procent.

‘Cafés moeten stijging wel doorrekenen’

Volgens Horeca Vlaanderen zal de klant ook op café meer moeten betalen. De stijging van 2 cent per glas niet doorrekenen is geen optie. ‘Als een horeca-uitbater deze stijging niet doorrekent, betekent dit een grote hap uit zijn omzet’, luidt het.

De organisatie beseft echter dat dit ‘onder de huidige moeilijke omstandigheden’ niet voor de hand liggend is. Meestal verhogen cafés hun prijzen in stappen van 5 cent.

NSZ: ‘Nieuwe klap voor cafés’

‘De nieuwe prijsstijging is een zoveelste klap voor de noodlijdende cafésector die mede door het rookverbod de omzetten sterk zag dalen en het aantal faillissementen en stopzettingen gevoelig zag toenemen’, is de reactie van ondernemersorganisatie NSZ op de prijsstijging van AB Inbev.

De ondernemersorganisatie raadt de cafébazen aan om de meerprijs door te rekenen aan de klant. Maar uit eigen onderzoek zou blijken dat amper een derde van hen dat ook effectief doet, voegt het NSZ toe.

Ook Alken-Maes sluit prijsstijging niet uit

Ook concurrent Alken-Maes sluit niet uit dat ook zij de prijs van haar bieren zal verhogen. ‘We werken momenteel aan de tarieven voor 2013, maar die werkzaamheden zijn nog niet afgerond’, reageert de woordvoerder op de aangekondigde prijsverhoging bij InBev Belgium.

Net als zijn concurrent wijst Alken-Maes erop dat het geconfronteerd wordt met beduidend hogere kosten voor onder meer energie, grondstoffen en lonen. “Een tariefverhoging is dus niet uitgesloten”, aldus woordvoerder Lars Vervoort.

Alken-Maes heeft onder andere Maes, Grimbergen, Cristal en Mort Subite in zijn portefeuille.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo