Dit betekent de nieuwe begroting voor uw geld

De regering heeft op een persconferentie de nieuwe begrotingsmaatregelen voorgesteld. In totaal wordt voor een bedrag van 3,44 miljard euro bezuinigd, een kwart daarvan komt uit nieuwe belastingen. Een overzicht van de maatregelen die u zal voelen.
Lonen zullen minder stijgen

De lonen mogen in 2013 en 2014 niet stijgen boven de index, dit geldt niet voor de minimumlonen. De index blijft dus behouden maar zal wel aangepast worden. Zo zal ook rekening gehouden worden met solden en kortingen bij het samenstellen van de indexkorf.
Minimumlonen gaan omhoog

De laagste inkomens moeten omhoog. Iemand met een maandloon van zo’n 1.600 euro zou er bijvoorbeeld op jaarbasis 125 euro bijkrijgen. Dat is het equivalent van wat in 2009 in ecocheques kon worden toegekend.

Bedrijfsvoorheffing bij tijdelijke werkloosheid

De bedrijfsvoorheffing bij tijdelijke werkloosheid gaat omhoog. Dat betekent dat wie tijdelijk werkloos wordt later niet veel extra zal betalen. Precies omdat de bedrijfsvoorheffing verhoogt. Tot nog toe werd bij de uitbetaling een bedrijfsvoorheffing van 20 procent afgehouden. Dat percentage wordt opgetrokken tot 26,7 procent.

Roerende voorheffing stijgt naar 25 procent

De roerende voorheffing op spaarproducten stijgt van 21 naar 25 procent vanaf 2013. Dit geldt voor intresten op zichtrekeningen, kasbons, termijnrekeningen en obligaties, maar niet voor spaarboekjes.
Taks op levensverzekeringen gaat omhoog

De taks op levensverzekeringen wordt verhoogd van 1,1 procent naar 2 procent. Pensioenspaarverzekeringen blijven vrijgesteld van een premietaks
Tabak en alcohol wordt duurder

De accijnzen op tabak en alcohol gaan omhoog. Een pakje sigaretten wordt zo’n 20 cent duurder, een fles wijn 4 cent. De verhoging geldt niet voor bier.
Laatste keer fiscale amnestie

De regering kent een laatste keer fiscale amnestie toe aan mensen die hun zwart geld repatriëren naar België. 

Meerwaardetaks voor grote bedrijven en holdings

Holdings en grote bedrijven zullen een taks van 0,4 procent betalen op de meerwaarde bij verkoop van aandelen.

Strijd tegen fiscale fraude

De regering is van plan de strijd tegen de fiscale fraude verder op te drijven. Dat moet 217 miljoen euro opbrengen in 2013.

Volkslening

De regering wil dat banken een volkslening uitschrijven om maatschappelijk relevante projecten te financieren met ons spaargeld.

NMBS en Bpost moeten besparen

Ook de NMBS en Bpost zullen moeten besparen. In totaal wordt bijna 700 miljoen euro bespaard bij het overheidsapparaat en de overheidsbedrijven.

Besparingen in sociale zekerheid

Er wordt ruim 700 miljoen euro bespaard in de sociale zekerheid (vooral op de ziektekostenverzekering).

Bron: Het Nieuwsblad

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo