Nobelprijs Economie voor Roth en Shapley

De No­bel­prijs Eco­no­mie 2012 is toe­ge­kend aan de Ame­ri­ka­nen Alvin E. Roth en Lloyd S. Shap­ley voor hun ‘the­o­rie van sta­bie­le toe­wij­zin­gen en de prak­tijk van markt­de­sign’.

De Prijs van Sve­ri­ges Riks­bank voor Eco­no­mi­sche We­ten­schap­pen ter na­ge­dach­te­nis van Al­fred Nobel, zoals de No­bel­prijs Eco­no­mie vol­uit heet, be­kroont hun on­der­zoek rond hoe ver­schil­len­de eco­no­mi­sche spe­lers op el­kaar af te stem­men, bij­voor­beeld stu­den­ten op scho­len of or­gaan­do­no­ren op patiënten. Beide lau­re­a­ten zijn pro­fes­sor eco­no­mie. Roth aan Har­vard Uni­ver­si­ty en Shap­ley aan de Uni­ver­si­ty of Ca­li­for­nia.

Shap­ley ge­bruik­te spel­the­o­rie om ver­schil­len­de ma­nie­ren te on­der­zoe­ken waar­op een uit­komst aan­vaard­baar is voor alle par­tij­en. Roth bouw­de ver­der op Shap­ley’s on­der­zoek door em­pi­ri­sche stu­dies uit te voe­ren. Op die ma­nier kon­den ze be­staan­de in­stel­lin­gen her­vor­men, zodat bij­voor­beeld dok­ters op de beste ma­nier ge­mat­ched wer­den met zie­ken­hui­zen, stu­den­ten met scho­len, of patiënten met or­gaan­do­no­ren.

Zij be­ge­ven zich daar­mee op het snij­vlak van eco­no­mie en ethiek. Neem het voor­beeld van or­gaan­han­del. Elke vraag schept zijn aan­bod, zegt de eco­no­mi­sche stel­re­gel. Or­gaan­do­na­tie is een da­ge­lijk­se re­a­li­teit. Maar pas als er geld mee ge­moeid is, roept het wal­ging op, stelt Roth in zijn on­der­zoek. Toch is er dus on­mis­ken­baar die eco­no­mi­sche di­men­sie. ‘Te­gen­stan­ders van het le­ga­li­se­ren van nier­ver­ko­pen ne­ge­ren vaak de kos­ten die ge­paard met de kost­prijs van de schaars­te ervan’, stelt Roth. ‘Hoe­wel voor eco­no­men wei­nig af­we­gin­gen he­le­maal taboe zijn, wei­ge­ren niet-eco­no­men vaak elke dis­cus­sie over die af­we­gin­gen, en ver­kie­zen ze vaak om te fo­cus­sen op de wal­ge­lijk­heid van or­gaan­trans­ac­ties.’

De win­naars zul­len de prijs van 8 mil­joen Zweed­se kro­nen (920.​000 euro) delen. Ge­con­tac­teerd door de Risk­bank met de mel­ding dat hij de No­bel­prijs eco­no­mie had ge­won­nen, re­a­geer­de Roth met ‘Het is de moei­te waard om hier voor wak­ker te wor­den’. Shap­ley ligt voor­lo­pig nog te sla­pen, en weet dus niet van zijn be­kro­ning.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo