Na zuivelgroep FAGE vertrekt nu ook Coca-Cola uit Griekenland

Coca-Cola Hellenic, de groep die in Griekenland de dranken van de reus uit Atlanta bottelt en de distributie ervan garandeert in 28 landen, trekt zich terug van de Griekse beurs en verhuist zijn hoofdzetel naar Zwitserland. Meteen een tweede klap voor het zo al zwaar getroffen land, want onlangs verhuisde ook zuivelgroep FAGE zijn hoofdkwartier van Athene naar Luxemburg.

Liever naar Londense beurs

Coca-Cola Hellenic (CCH) wil zijn hoofdkwartier verhuizen naar Zwitserland en een notering aanvragen op de Londense beurs: “Een primaire beursnotering op Europa’s grootste en meest liquide beurs weerspiegelt beter het internationale karakter van de activiteiten en van de aandeelhoudersstructuur van Coca-Cola Hellenic. Deze transactie is dus zinvol vanuit zakelijk oogpunt”, klinkt het officieel bij het bedrijf van CEO Dimitris Lois, die benadrukt dat de verhuis geen gevolgen voor de Griekse activiteiten zal hebben.

De redenering houdt steek, want CCH is voor 23% eigendom van de Coca-Cola Company (alles samen zit zowat 95% van de aandelen in buitenlandse handen) en de groep is actief op 28 markten, van Rusland tot Nigeria. Bovendien realiseert CCH het gros van zijn omzet buiten Griekenland.

Toch is het vertrek niet los te zien van de hachelijke situatie waarin Griekenland zich momenteel bevindt: CCH had de voorbije maanden al vaker geklaagd over de zware belastinghervormingen die de Griekse regering doorvoert en vooral de onzekere toekomst in een land waar nu al officieel een kwart van de bevolking zonder werk zit.

“Dit is slecht nieuws voor de Griekse beurs en de Griekse economie. CCH is een gezond bedrijf en wil duidelijk niet langer lijden onder het hoge risicoprofiel van Griekenland”, aldus een beursanalist. CCH heeft in Athene een beurskapitalisatie van 6 miljard euro en is daarmee goed voor grosso modo een vijfde van de totale waarde van alle Griekse beursgenoteerde bedrijven.

Voedingsgroep FAGE achterna

CCH is intussen al het tweede grote bedrijf in enkele weken tijd dat Griekenland de rug toekeert. Onlangs nog besliste zuivelgroep FAGE zijn hoofdkwartier over te brengen van Athene naar Luxemburg, eens te meer officieel “om de bedrijfsstructuur efficiënter te maken en beter de groeiende mondialisering van de groep te weerspiegelen”. FAGE, dat zowel in Griekenland als in de VS produceert, realiseert meer dan twee derden van zijn inkomsten buiten Griekenland en exporteert zijn yoghurt, melk, kaas en zuiveldesserts naar nog eens 29 landen.

De vakbonden in Griekenland reageren alvast woedend op het nieuws dat twee grote voedingsbedrijven Griekenland de rug toekeren. Ze roepen zelfs op tot een boycot: “Dit is pure speculatie vanwege CCH en FAGE, en dat tijdens een van de meest cruciale momenten voor de Griekse economie en het Griekse volk”, briesen de vakbondsleiders.

Bron: www.retaildetail.be

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo