Krëfel slikt bod op Photo Hall België in

Elek­tro­ni­ca­ke­ten Krëfel is niet lan­ger geïnte­res­seerd in een over­na­me van de Bel­gi­sche win­kels van de nood­lij­den­de Spec­tor-doch­ter Photo Hall. Daar­mee zijn 300 jobs in ge­vaar. Het be­drijf ver­hoogt wel het bod op de Luxem­burg­se win­kels van Photo Hall. Dat ver­nam De Tijd op de recht­bank van Koop­han­del in Brus­sel.

De mul­ti­me­di­a­groep Spec­tor be­slis­te eind juli om, onder druk van de ban­ken, haar re­tail­di­vi­sie (het zwal­pen­de Photo Hall in België en het ren­da­be­le Hifi In­ter­na­ti­o­nal in Luxem­burg) in de eta­la­ge te zet­ten. Dat ge­beur­de via de door­start­wet (WCO), die be­scher­ming biedt tegen de schuld­ei­sers.

Eer­der deze maand raak­te be­kend dat Krëfel een bod had ge­daan op een deel van de ac­ti­vi­tei­ten in de eta­la­ge. Zo zou de elek­tro­ni­ca­ke­ten de Luxem­burg­se win­kels onder de merk­naam Hifi In­ter­na­ti­o­nal wil­len in­lij­ven voor 1,5 mil­joen euro. De ban­ken waren ech­ter on­te­vre­den over dat bod, dat vol­gens hen veel te laag was. Krëfel trekt zijn bod nu op tot 2,8 mil­joen euro. En daar kun­nen de ban­ken wel mee leven. Voor de Luxem­burg­se werk­ne­mers van Photo Hall ziet het er dus goed uit.

België

Die me­dail­le heeft ech­ter een keer­zij­de in België. Krëfel had begin deze maand ook op een be­lang­rijk deel (een 18-tal) van de Bel­gi­sche win­kels onder de merk­naam Photo Hall ge­bo­den. Daar­mee zou­den 60 tot 80 van de 300 wer­ke­ne­mers van Photo Hall mee kun­nen ver­hui­zen. Omdat de groep het bod op de Luxem­burg­se win­kels ech­ter ver­hoogt, slikt Krëfel dat bod nu weer in. Er zijn nog wel an­de­re ge­ga­dig­den voor Bel­gi­sche win­kels van Photo Hall, maar daar­bij gaat het om veel klei­ne­re aan­tal­len of zelfs enkel in­te­res­se in het vast­goed.

Er zijn dus een hoop jobs in ge­vaar bin­nen Photo Hall door de te­rug­na­me van het bod. Vol­gens de ge­rechts­man­da­ta­ris­sen die voor Spec­tor op­tre­den, is het ech­ter ju­ri­disch niet mo­ge­lijk om dat eer­ste bod weer in te slik­ken. De rech­ter moet nu uit­ma­ken of Krëfel dat ori­gi­ne­le bod ge­stand moet doen, of het be­drijf het mag laten val­len.

Er is ech­ter ook een hoge tijds­druk. De Bel­gi­sche Photo Hall-win­kels zit­ten zo in het nauw, dat ze het fi­nan­ci­eel maar kun­nen trek­ken tot het einde van deze maand. Als er tegen dan geen op­los­sing is, dan dreigt een fail­lis­se­ment voor de win­kels die geen over­ne­mer heb­ben ge­von­den. Er zijn met an­de­re woor­den 300 jobs in ge­vaar.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo