De regionale inkomensverschillen onder de loep

Hoe verhoudt de inkomensevolutie zich ten opzichte van de inflatie? In welke regio liggen de gemiddelde inkomens het hoogst? Welke stad is er het voorbije decennium het sterkst op vooruit gegaan? En in welke gemeente wonen de rijkste inwoners?

Een antwoord op deze en andere vragen krijgt u in dit persbericht. De volgende conclusies springen alvast in het oog:

Het netto belastbare inkomen van de Belg bedroeg in 2010 gemiddeld € 15.598.
De koopkracht van de gemiddelde Belg steeg het voorbije decennium, maar nam af in 2010.
Vlaanderen blijft de rijkste regio, maar Wallonië kent de sterkste inkomenstoename.
Brussel kent niet enkel de laagste inkomens, de achterstand ten opzichte van de twee andere regio’s neemt jaarlijks toe.
Leuven is de meest welvarende centrumstad, terwijl de inkomens het laagst liggen in Charleroi. Het afgelopen decennium daalde het relatieve welvaartspeil het sterkst in Antwerpen, terwijl Oostende hier de meest uitgesproken toename liet noteren.
Het voorbije decennium nam de welvaart in de meeste centrumsteden af. Een andere evolutie zien we in de kustgemeenten, die zonder uitzondering sterk stijgen op de welvaartsindex.
Sint-Martens-Latem spant de kroon als rijkste gemeente. Het gemiddelde inkomen per inwoner ligt er 51 % boven het Belgische cijfer.
Sint-Joost-ten-Node is de armste gemeente. Het inkomen per hoofd bedraagt er de helft van het nationale gemiddelde en ligt 67 % onder het inkomen waar een inwoner van Sint-Martens-Latem over beschikt.
Opmerking: Indien in deze publicatie wordt gesproken over het inkomen, dan wordt het netto belastbare inkomen bedoeld. Deze bedragen worden berekend op basis van de aangiften in de personenbelasting. De referentieperiode van de gebruikte gegevens is steeds het inkomstenjaar 2010, dus het aanslagjaar 2011.

Hier vind je meer informatie.

Bron: statbel

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo