Griekse crisis: creatieve geldsystemen bieden perspectief

Met STRO-software Cyclos biedt het nieuwe TEM-ruilnetwerk in de Griekse stad Volos economische perspectieven tijdens de crisis. Niet met de euro of de drachme, maar met de plaatselijke munt de TEM betalen mensen nu de veearts, de opticien of de kleermaker.
TEM-lid Christos Papaioannou ziet kansen in de crisis: ‘Misschien is dit het begin van de toekomst’.
Nu de werkloosheid in Griekenland is opgelopen tot 16%, worden ruilnetwerken steeds populairder. Onlangs nam het parlement een wet aan die ‘alternatieve vormen van ondernemerschap en lokale ontwikkeling’ moet stimuleren. Dus: nu ook officieel ruim baan voor ruil- en barternetwerken.

Particulieren en bedrijven werken samen in een parallelle economie
Babysitten, taalcursussen, computeronderhoud, zelfgekookte maaltijden, boekhouden, haar knippen en het verhuren van je tuin: het is maar een greep uit de vele diensten en goederen die binnen de Local Alternative Unit (TEM in het Grieks) worden uitgewisseld. TEM is niet alleen een ruilkring voor particulieren, maar óók een barternetwerk waar bedrijven actief aan meedoen.
TEM betekent een parallelle economie gebaseerd op solidariteit. Initiatiefneemster Maria Houpis: ‘We hopen het natuurlijk niet, maar mocht het zover komen dat we uit de euro gaan, dan zijn we er hier klaar voor’.
Burgemeester Panos Skotiniotis steunt TEM van harte en wil grond beschikbaar stellen waar mensen hun eigen groente kunnen verbouwen.

Nieuw leven voor oude Griekse munt
Griekenland kent al langer ruilnetwerken, zoals het netwerk voor boeren Peliti dat zich sinds 1995 inzet voor behoud en distributie van landbouwzaden.
In Patras op de Peloponnesos is het netwerk Ovolos actief, genoemd naar een oude Griekse munt. Ovolos werkt ook met een ’tijdbank’: leden wisselen tijdseenheden uit die bijvoorbeeld worden besteed aan thuiszorg of taallessen.

Hoogleraar economie: ruilnetwerken helpen de klappen op te vangen
Ruilnetwerken worden steeds populairder nu de lonen dalen, de belastingen stijgen en Grieken bang zijn dat straks de euro niet meer kan worden gebruikt. Hoogleraar politieke economie George Stathakis uit Kreta: ‘sinds het begin van de crisis schieten de ruilnetwerken als paddenstoelen uit de grond. Hoewel een op de vijf Grieken werkt in de publieke sector, vallen er heel wat mensen uit de boot in ons sociale systeem. Die gaten kunnen worden opgevuld door netwerken zoals TEM’.

Hoe werkt het in de praktijk?
Nieuwe TEM-leden geven zich online op en starten met nul TEM. Ze verdienen TEM door verkoop van goederen en diensten. Desgewenst kan iemand 300 TEM lenen, maar moet de lening wel voor een bepaalde datum aflossen. Veel ondernemers accepteren TEM als betaling. Cyclos-software maakt beoordelingen mogelijk over de geboden diensten of producten: iedereen kan dus zien of de diensten goed bevallen. Ook vinden regelmatig TEM markten plaats. Binnenkort komt er een kantoortje met computers voor TEM-leden die zelf geen PC hebben.

Bron: www.strohalm.nl

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo