Colruyt houdt voortaan rekening met vissenleed

Voelen vissen pijn? Veel mensen denken van niet, maar bij Colruyt hebben ze in het afgelopen jaar iets anders geleerd. Dat komt doordat de winkelketen zijn hele visassortiment onder de loep heeft laten nemen, door experts uit verschillende hoeken: de milieu-organisatie Sea First, het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek en ook Gert Flik, een Nederlandse professor die onderzoek doet naar stress en pijn bij vissen. ‘Wat bleek? Vissen voelen pijn en stress net zoals andere dieren dat voelen’, zegt divisiemanager Tony De Bock. ‘Dus vinden we dat iets belangrijks om over te communiceren.’

Begin volgende week ontvangen alle geregistreerde klanten van Colruyt bij hun kortingbonnen een uitgebreide folder over het visaanbod, en hoe dat uit de duurzaamheidsaudit komt (redelijk goed, volgens de taartgrafieken). Colruyt kiest daarbij voor een eigen manier van beoordelen, niet met één duurzaamheidslabel, zoals het MSC-keurmerk dat je in andere supermarkten ziet, maar met vier scores: één voor de overlevingskansen van het visbestand, één voor de ecologische neveneffecten van de vangstmethode, één voor de manier waarop de visgrond beheerd wordt en één voor dierenwelzijn. Zo kan het zijn dat u voor pollak kiest omdat die duurzamer gevangen wordt dan kabeljauw, maar leert u daar wel bij dat die pollak relatief veel stress had in zijn laatste uren. Of misschien neemt u de pladijs die zo goed scoort op dierenwelzijn, maar dan moet u weten dat die uit een minder goed beheerde visserijzone komt.

Weg met koraalvis

Best complex, ‘maar we willen niet alleen zeggen wat goed is; ook wat slecht is’, aldus De Bock. En de toekomst belooft vereenvoudiging. Colruyt engageert zich om de herkomstcontrole van zijn vis verder te zetten en uit te breiden. De score voor dierenwelzijn gaat nu bijvoorbeeld alleen over de duur van de vangst, omdat gegevens over de slachtmethode en behandeling aan boord nog niet beschikbaar zijn. Tussen nu en 2015 heeft de keten zich enkele streefdoelen gegeven die ertoe moeten leiden dat we uiteindelijk haast overal goede tot zeer goede scores zien.

De aankoop van zeebarbeel, die nog in de folder staat met twee rode scores, is intussen al stopgezet. Ook koraalvis werd tijdens de doorlichting uit het assortiment geschrapt.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo