mens en samenleving logo

Jacht op oude biljetten

Van onze redacteur

Veel Belgen zijn rijker dan ze vermoeden. Meer dan tien jaar na de invoering van de euro zijn er nog altijd 15,4 miljoen Belgische bankbiljetten in omloop, zo blijkt uit nieuwe halfjaarcijfers van de Nationale Bank. Dat is goed voor een bedrag van 159,5 miljoen euro, of ruim 6,4 miljard oude Belgische franken.

Vooral het briefje van 100 frank (2,5 euro) is nog wijd verspreid. Daarvan waren er eind juni nog 9,7 miljoen in omloop. Het meest zeldzaam zijn de briefjes van 10.000 Belgische frank (250 euro), waarvan er vandaag nog zo’n 150.000 biljetten in omloop zijn.

Waar dat geld exact zit, weet niemand. Een groot deel is wellicht beschadigd, steekt in een verzamelalbum of is meegenomen door toeristen. Toch zijn er vandaag nog steeds Belgen die oude bankbiljetten opduikelen en alsnog omruilen in euro’s. Heel wat van dat ‘vergeten’ geld wordt aangetroffen in de woningen van hoogbejaarde of overleden familieleden.

‘Dat klopt’, bevestigt woordvoerster Kristin Bosmans van de Nationale Bank. ‘Nog elke dag komen mensen oude Belgische bankbriefjes omruilen aan het loket.’ Dit jaar is er zelfs meer toeloop dan anders. De Nationale Bank ruilde in de eerste jaarhelft al ruim 68.000 oude Belgische bankbiljetten om, goed voor bijna 2,4 miljoen euro. Dat is 65 procent van het totale bedrag in 2011, toen er over het hele jaar slechts 3,5 miljoen euro werd uitgekeerd.

Een sluitende verklaring voor die toename is er volgens de Nationale Bank niet. ‘Mogelijk heeft het te maken met Frankrijk, waar de inwisselbaarheid van de oude munt begin dit jaar werd stopgezet. Dat kreeg heel wat media-aandacht, waardoor ook hier heel wat Belgen gealarmeerd raakten.’

Geen 20 en 50 frank

Ook in Finland, Italië en Griekenland werd de onbeperkte inwisselbaarheid van de oude biljetten in euro’s inmiddels stopgezet.

Maar ondanks een gelijkaardig wetsontwerp van de Open VLD, is dat in ons land nog niet het geval. ‘Alle bankbiljetten die sinds 1944 werden uitgegeven door de Nationale Bank, kunnen worden gewisseld zonder een beperking in de tijd’, benadrukt Bosmans.

Alleen de Belgische bankbiljetten van 20 frank (het groene biljet met koning Boudewijn en het Atomium, red.) en 50 frank (het bruine biljet met koning Boudewijn en koningin Fabiola, red.), allebei uitgegeven door de Koninklijke Munt, kunnen niet meer worden omgeruild voor euro’s. Datzelfde geldt voor de Belgische munten, die al sinds 2004 niet meer ingewisseld kunnen worden. Daarvan zouden er nog 54 miljoen stuks circuleren, maar ook die hebben geen omruilwaarde meer.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers