Forse krimp economie slaat gat in begroting

De Bel­gi­sche eco­no­mie is in het twee­de kwar­taal met liefst 0,6 pro­cent ge­krom­pen. De gis­te­ren ge­pu­bli­ceer­de groei­ra­ming is een koude dou­che, want eco­no­men had­den een krimp van slechts 0,1 pro­cent voor­speld.

De forse da­ling van de eco­no­mi­sche ac­ti­vi­teit is voor­al te wij­ten aan de es­ca­la­tie van de eu­ro­cri­sis. ‘België is geen ei­land’, sig­na­leert Ste­ven Van­nes­te, eco­noom van BNP Pa­ri­bas For­tis. Zijn ING-col­le­ga Phi­lip­pe Le­dent ge­looft dat niet al­leen de ex­port, maar ook de ge­zins­con­sump­tie en de be­drijfs­in­ves­te­rin­gen onder druk staan.

Bo­ven­dien was het eer­ste kwar­taal slech­ter dan ver­wacht, blijkt uit her­zie­ne cij­fers. De eco­no­mi­sche ac­ti­vi­teit groei­de in de eer­ste drie maan­den slechts met 0,2 in plaats van 0,3 pro­cent.

Werkgelegenheid

Maar het zijn de slech­te cij­fers over de werk­ge­le­gen­heid die het meest op­val­len. Het aan­tal banen zakte in het eer­ste kwar­taal met 8.​200. Dat is voor­al te wij­ten aan de over­heid, die in de ad­mi­ni­stra­tie en het on­der­wijs samen liefst 5.​100 jobs schrap­te. De ver­kla­ring is wel­licht dat de over­heid niet alle ge­pen­si­o­neer­den ver­vangt.

Eco­no­men ver­wach­ten niet snel be­ter­schap. ‘Het ant­woord op de cri­sis moet in de eer­ste plaats van de Eu­ro­pe­se po­li­ti­ci komen. Dat stemt me niet hoop­vol’, zegt Hans Be­vers van het beurs­huis Pe­ter­cam. Daar­om ver­laag­den eco­no­men met­een hun groei­voor­uit­zich­ten voor 2012. Ze voor­spel­len nu voor het hele jaar een krimp tus­sen 0,6 en 0 pro­cent. De be­gro­ting 2012 ver­on­der­stelt ech­ter dat de eco­no­mie met 0,5 pro­cent groeit.

Mi­nis­ter van Be­gro­ting Oli­vier Chas­tel (MR) noem­de de groei­cij­fers ‘geen goed nieuws’. Als de eco­no­mie met 0,3 pro­cent krimpt, dreigt vol­gens een vuist­re­gel een gat van 1,5 mil­jard euro in de be­gro­ting 2012 te ont­staan.

Een ex­pert merkt ech­ter op dat de te­gen­val­ler wel­licht klei­ner zal zijn. Bij de be­gro­tings­con­tro­le is al re­ke­ning ge­hou­den met de ge­re­a­li­seer­de fis­ca­le ont­vang­sten in april en mei en dus met een zwak twee­de kwar­taal. Chas­tel roept op ‘meer dan ooit voor­zich­tig’ te zijn. Hij stipt aan dat bij de be­gro­tings­con­tro­le in juli uit voor­zorg voor 568 mil­joen euro aan uit­ga­ven zijn be­vro­ren.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo