mens en samenleving logo

Fiscale ontvangsten 6,9 procent hoger dan 2011

De fis­ca­le ont­vang­sten in de eer­ste zeven maan­den van dit jaar lie­pen bin­nen zoals be­groot, en lagen 6,9 pro­cent hoger dan in de­zelf­de pe­ri­o­de vorig jaar. Dat heeft Ste­ven Vanac­ke­re, de mi­nis­ter van Fi­nan­ciën, ge­zegd in de com­mis­sie Fi­nan­ciën en Be­gro­ting van de Kamer. Vanac­ke­re ont­hield zich van een dui­de­lij­ke pu­blie­ke vin­ger­wij­zing aan het adres van Na­ti­o­na­le Bank­gou­ver­neur Luc Coene.

Op vraag van NV-A-frac­tie­lei­der Jan Jam­bon heeft de ka­mer­com­mis­sie een ‘ge­dach­ten­wis­se­ling’ met de mi­nis­ter van Fi­nan­ciën naar aan­lei­ding van de on­heil­spel­len­de bood­schap­pen die Luc Coene, de gou­ver­neur van de Na­ti­o­na­le Bank, mee­gaf in een in­ter­view met De Tijd. Hij waar­schuw­de onder meer voor een re­ces­sie.

Vrij­dag had Vanac­ke­re al laten ver­staan dat de fis­ca­le in­kom­sten over de eer­ste zeven maan­den die hij reeds ter be­schik­king had, daar niet op wezen. Nu plakt hij daar in de Kamer een con­creet cij­fer op: 6,9 pro­cent hoger dan vorig jaar.

Vanac­ke­re zei voorts dat de re­ge­ring alles zal doen om het be­gro­tings­te­kort dit jaar te be­per­ken tot 2,8 pro­cent van het bruto bin­nen­lands pro­duct (bbp). Hij ver­klaar­de dat de zo­ge­he­ten flashra­ming van de Na­ti­o­na­le Bank over een da­ling van de eco­no­mi­sche groei geen aan­lei­ding hoeft te geven tot hy­per­ki­ne­tisch ge­drag en geen alarm­bel­len doet af­gaan. In de flashra­ming werd een groei­da­ling met 0,6 pro­cent tij­dens het twee­de kwar­taal van 2012 naar voren ge­scho­ven, ge­ba­seerd op twee maan­den ge­ge­vens en een maand ex­tra­po­la­ties. Als de ra­ming be­ves­tigd wordt, is dat geen goed nieuws voor de be­gro­ting, gaf Vanac­ke­re wel toe.

Dexia

In ver­band met de waar­schu­wing van Coene dat Dexia extra geld nodig gaat heb­ben, re­a­geer­de Vanac­ke­re op een ma­nier die ver­ge­lijk­baar is met de re­ac­tie van Kris Pee­ters, de Vlaam­se mi­nis­ter-pre­si­dent, in het Vlaams par­le­ment eer­der van­daag: of­fi­ci­eel is er geen vraag van de toe­zicht­hou­der (de Na­ti­o­na­le Bank) om het ka­pi­taal van Dexia te ver­ster­ken.

De mi­nis­ter van Fi­nan­ciën be­na­druk­te dat het cru­ci­aal is dat Frank­rijk zijn en­ga­ge­men­ten van ok­to­ber 2011 na­komt in ver­band met Dexia Mu­ni­ci­pal Ag­en­cy, wat de li­qui­di­teits­po­si­tie van de rest­bank ge­voe­lig zou ver­be­te­ren.

Vanac­ke­re gaf aan dat de Staat voor het ver­strek­ken van ga­ran­ties aan Dexia al meer dan 1 mil­jard euro aan ver­goe­din­gen kreeg: 750 mil­joen voor de ga­ran­ties van 2008 en 287 mil­joen die dit jaar al zijn be­taald in het kader van de tij­de­lij­ke ga­ran­tie­re­ge­ling van eind 2011.

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers