mens en samenleving logo

De thee wordt duur betaald

Combinatie van tegenvallende oogsten en groeiende vraag duwt theeprijs de hoogte in;

Niet alleen de prijzen van tarwe en suiker zijn geëxplodeerd. Ook die van verschillende theesoorten. Vooral in Engeland en vele landen in de derde wereld komt dat hard aan.

Belgen drinken thee door ongemerkt een zakje in een kop heet water te laten zakken en dat er na korte tijd weer uit te halen. Voor Britten is het drinken van thee een traditioneel ritueel. Boeken zijn volgeschreven over hoe een perfecte cuppa te maken. Thee drinken is het symbool van huiselijkheid. Als een gesprek stokt, roept er altijd wel iemand in het huisgezin ‘Who likes some more tea’ of ‘I’ll put the kettle on’. Dat de theeprijs stijgt, doet veel Britten meteen ook pijn in de portemonnee. Verwacht wordt dat de prijs van een pak thee met 80 zakjes de komende tijd met 50 pence (ruim 60 eurocent) zal stijgen van 2,55 tot 2,95 pond sterling (3,75 euro). Oorzaken zijn de tegenvallende oogsten in landen als Kenia, India en Sri Lanka. Als gevolg van tegenvallende regens zal de oogst in Kenia dit jaar 17 miljoen kilo lager uitvallen. Hierdoor zijn de prijzen van de beste zwarte thee uit Kenia 41 procent gestegen tot ruim 4 dollar per kilo. De Britten drinken elke dag 165 miljoen kopjes, of 62 miljard per jaar, waarvan de helft afkomstig is uit Kenia. De Britse theeproducenten, Unilever is daar een van de belangrijkste van, zeggen gedwongen te zijn de prijzen met gemiddeld 15 procent te verhogen. Ook in landen als India en Sri Lanka zijn de oogsten minder doordat de moessonregens dit jaar zijn tegengevallen, wat de druk op de theeprijzen verder vergroot. India oogst dit jaar 883 miljoen kilo thee tegen 890 miljoen in 2011.”Het is niet verwonderlijk dat de prijzen in Groot-Brittannië de hoogte ingaan. De Britten drinken de goedkoopste en slechtste thee die er is. Producenten grijpen de tegenvallende oogst aan om de prijzen te verhogen”, zegt Alex Paryski van Teatower, een theeverkoper die in België actief is.

 

‘Zwarte Kenia’

 

Bijna alle in de winkel verkochte thee bestaat uit een melange van vele soorten. Alleen voor het bekende merk Pickwick zijn dat er al 25. Maar die melanges verschillen sterk per land. Engelsen drinken donkerder thee waarbij de zogenoemde ‘zwarte thee’ uit Kenia een belangrijk deel van de melange vormt.Ook in BelgiÎ is zwarte thee een belangrijk onderdeel van de meeste melanges, maar in veel mindere mate dan in Groot-BrittanniÎ. “Als er een tekort is aan thee uit Kenia dan wordt er thee uit andere landen gekocht en veranderen de producenten de samenstelling van hun melanges zodat de consument geen verschil proeft. Een slechtere oogst in Kenia hoeft geen impact te hebben op de prijs”, zegt Paryski.De groeiende vraag naar thee daarentegen kan wel de prijzen naar boven duwen. Thee wordt wereldwijd populairder. De vraag stijgt gemiddeld met 3 procent per jaar, waardoor de prijzen structureel stijgen. Vooral de armere bevolking in landen als Afghanistan en Pakistan waar thee als dorstlesser van levensbelang is, wordt hierdoor hard getroffen.Kaison Chang, de secretaris van de theegroep bij VN-organisatie voor landbouw FAO, stelde onlangs dat de prijzen de komende jaren mogelijk veel verder omhoog zullen gaan. “India en China waren in het verleden grote thee-exporteurs. Maar ze hebben nu meer nodig in eigen land vanwege de toenemende vraag.”Omdat er voor thee – in tegenstelling tot mais, tarwe, soja, rijst en ook koffie – geen echte wereldmarkt bestaat, zijn de prijzen puur gebaseerd op vraag en aanbod. Er bestaat geen speculatieve termijnhandel in thee wegens het gebrek aan standaardisatie. Niettemin bestaat de indruk dat enkele van de grootste importlanden van thee – naast Engeland ook Rusland, Pakistan en veel landen in het Midden-Oosten – thee aan het hamsteren zijn, dat versterkt de prijsstijgingen.

Vijf grootste producenten in de wereld

1. China In 2011 was China met een productie van 1.257 miljoen kilo thee de grootste theeproducent. De Chinezen prijzen de veronderstelde geneeskrachtige werking van thee.

2. India Met 883 miljoen kilo is India goed voor bijna een kwart van de wereldproductie. Assam, Darjeeling en Kochi beschikken over de beroemdste theeplantages ter wereld.

3. Kenia De bakermat van de thee. De op twee na grootste producent met 354 miljoen kilo per jaar maar wel veruit grootste exporteur.

4. Sri Lanka De theeproductie is met 318 miljoen kilo de belangrijkste sector van de landbouw. Het geeft werk aan een groot deel van de bevolking.

5. Turkije produceert nu 198 miljoen kilo thee. Net als in Groot-Brittannië is het theeritueel belangrijk in het dagelijks leven waarbij de Turken graag hun gastvrijheid tonen.

Bron: De Morgen

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers