Vier handelaars in Noordzeegarnalen verdacht van prijsafspraken

De Europese Commissie vermoedt dat vier handelaars in Noordzeegarnalen illegale afspraken hebben gemaakt over prijzen en marktaandelen in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Dat blijkt uit een mededeling die de Commissie vrijdag heeft verspreid.
Samen met nationale toezichthouders had de Commissie eind maart 2009 onaangekondigde inspecties uitgevoerd bij een aantal producenten van Noordzeegarnalen.

De Commissie heeft nu vier handelaars haar zogeheten punten van bezwaar overgemaakt. In zo’n mededeling geeft de Commissie aan dat ze op basis van het gevoerde onderzoek tot de voorlopige conclusie is gekomen dat de betrokkenen het Europese verbod op kartels hebben overtreden.

Een mededeling van punten van bezwaar loopt niet vooruit op het uiteindelijke verdict. De bedrijven hebben het recht om te reageren op de bezwaren, inzage te hebben in het dossier en een hoorzitting aan te vragen. Komt de Commissie nadien echter tot de slotconclusie dat de bedrijven wel degelijk de concurrentieregels hebben overtreden, dan kan ze de betrokken bedrijven boetes opleggen die kunnen oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo