Proton verdwijnt, maar cash ook

Proton is te omslachtig, vinden de gebruikers. Je moet eerst naar een terminal om je kaart op te laden en dan pas kan je betalen. Verlies je je kaart, dan ben je Proton-tegoed kwijt. En je hebt in deze tijd van informatisering geen overzicht van je betalingen.

Vorig jaar waren er nog een kleine 60 miljoen Proton-transacties, een daling met 16procent tegenover 2010. Het systeem, zo werd donderdag aangekondigd, verdwijnt tegen einde 2014.

En, toeval of niet, woensdag stelde betaalspecialist Keyware ‘contactloos betalen’ voor. Voorlopig kan dat maar met twee kaarten: de BPaid-kaart van BPost en de prepaid-betaalkaart van AXA. Hoewel ook Visa-kaarten met het PayWave-logo gebruikt kunnen worden.

Zolang ze niet meer dan 25euro willen betalen, moeten de klanten geen pincode meer intikken. De kaart en de terminal communiceren langs een zogenaamde NFC-chip, een antenne die in de betaalkaart is ingewerkt. De gegevens worden geëncrypteerd doorgestuurd.

Meer dan 3.000 handelaars in ons land beschikken al over een terminal waarvan de software alleen nog gratis moet worden geüpdatet worden om contactloos betalen aan te kunnen.

Maar wat is het verschil met PingPing, het systeem voor draadloos betalen van Belgacom? ‘Bij ons heb je geen smartphone nodig om te kunnen betalen’, zegt gedelegeerd bestuurder Stéphane Vandervelde van Keyware. ‘Een kaart volstaat.’ Het is dan wel wachten tot de grote banken dat soort kaarten aanbieden.

‘Bovendien’, zegt Vandervelde, ‘aanvaardt ons systeem alle mogelijke buitenlandse kaarten die met de ingebouwde NFC-antenne zijn uitgerust en werken volgens de EMV-standaard. Het is geen louter binnenlands systeem.’

De contactloze kaart lijkt alvast veiliger dan Proton. Als je de kaart verliest, ben je je geld niet kwijt. En zelfs als ze in slechte handen valt, kunnen maar vijf contactloze betalingen van maximaal 25euro (125 euro in totaal) gedaan worden voor tussentijds een transactie moet gebeuren waarbij de pincode wel wordt ingevoerd.

Het belangrijkste voordeel vindt Vandervelde dat je de kaart op geen enkel moment uit handen moet geven. Niemand kan ermee prutsen of proberen de gegevens op je chip of magneetstrip te kopiëren. De kaart moet evenmin opgeladen worden en de kleine betalingen die je ermee doet, verschijnen op je bankuittreksels.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo