mens en samenleving logo

Houdt Europa overname Aer Lingus tegen?

De Europese Commissie verwacht informatie van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair over haar plannen om concurrent Aer Lingus over te nemen. “Als de overname bevestigd, en bij ons aangemeld wordt, zullen we de zaak onderzoeken”, zei de woordvoerder van eurocommissaris Joaquín Almunia vandaag. Vijf jaar geleden blokkeerde de Commissie de Ierse overname.

Ryanair lanceert een nieuw bod op zijn rivaal, zo deelde de prijsvechter gisteren mee. De omstandigheden zijn wezenlijk gewijzigd sinds het onsuccesvolle bod eind 2006, vinden de Ieren. De Europese Commissie wacht de aanmelding af en laat nog in het midden of ze dwars zal liggen. “We zullen de zaak in het licht van de huidige omstandigheden onderzoeken”, verklaarde de woordvoerder.

Analisten zijn alvast niet overtuigd dat Ryanair zijn zin zal krijgen. “Hoewel veel van de argumenten van Ryanair steek houden, denken we dat de Commissie bezorgd zal zijn dat er onvoldoende nieuwe spelers zullen zijn op de luchthaven van Dublin om effectieve concurrentie te verzekeren, en dus de deal zal tegenhouden”, zegt Gerard Moore, een analist bij Merrion Capital in Dublin. Ryanair bezit al 29,8 percent van Aer Lingus.
Bron: De Morgen

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers