mens en samenleving logo

De zeven werven van Di Rupo

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft een basisnota klaar die moet leiden tot een relanceplan. Het gaat om zeven werven waaraan de federale regering de komende weken zal werken.

‘In een context van vertraging van de economische activiteit, verlies aan concurrentievermogen en sanering van de begroting is een beleid nodig dat de economische groei kan ondersteunen of herstellen’, luidt het in de nota van Elio Di Rupo. De nota blijft vrij algemeen. Meer dan een richting aangeven doet Di Rupo niet. Maar de nota vormt wel de basis voor de politieke discussie die in de regering zal losbarsten. MR-voorzitter Charles Michel reageerde gisteren alvast opgetogen. In de Franstalige krant Vers l’Avenir zegt hij verheugd te zijn over de plannen van de premier. ‘Ik stel vast dat het relanceplan van Di Rupo vrijwel een kopie is van de nota die wij een maand geleden hebben neergelegd. Michel noemt het ‘een centrumrechtse nota’. Wat bij de Franstalige socialisten, de partij van Di Rupo, wellicht niet op gejuich wordt onthaald. Over een hervorming van het automatische loonindexeringssysteem – een eis van Open VLD – zwijgt Di Rupo in alle talen. Vandaag stellen de Vlaamse liberalen hun relanceplan voor, bij monde van Alexander De Croo en Guy Verhofstadt. Niet toevallig op de dag dat de Europese Commissie officieel haar sociaal-economische aanbevelingen voor ons land formuleert. Die zullen wellicht de basis vormen van het plan van de liberalen. De doelstelling van Di Rupo is om midden juli, na overleg met de sociale partners en de gewesten, een akkoord te hebben over een relanceplan. Dat plan moet budgettair neutraal zijn. Als men geld wil uitgeven, moet in een ander domein worden bespaard. Vandaag komt een centrale werkgroep samen met vertegenwoordigers van de premier en van elke vicepremier om zich te buigen over de nota van Di Rupo. Er wordt gewerkt rond zeven assen.

1 De concurrentiekracht van de bedrijven versterken.

Di Rupo wil bedrijven ondersteunen via een heroriëntering van de steunmaatregelen. Uit een rapport van het Planbureau blijkt dat de verlaging van de sociale lasten voor lage inkomens efficiënter is voor de creatie van jobs dan een algemene lastenverlaging. Voorts stelt Di Rupo een lastenverlaging voor de eerste drie aanwervingen voor. Dat moet zelfstandigen stimuleren uit te breiden. De maatregelen staan al in het regeerakkoord, alleen moeten de modaliteiten nog worden uitgewerkt. Moet het een verlaging zijn of een vrijstelling? Di Rupo wil ook de inflatie in bepaalde sectoren beheersen. Dat kan in de energiesector via een transparante en objectieve prijsvorming en door de beheersing van de energieprijzen.

2 De koopkracht van de burgers vrijwaren.

Di Rupo stelt een verhoging van de belastingvrije som voor, het gedeelte van het inkomen waarop geen belastingen moet worden betaald, zodat werken wordt beloond. Hij houdt ook een pleidooi voor het behoud van het principe van de welvaartsvastheid van de sociale uitkeringen. In de begroting van dit jaar is bepaald dat die tijdelijk met 40 procent worden verminderd.

3 Steun verlenen aan kmo’s.

Er komt een plan om kleine en middelgrote ondernemingen te ondersteunen bij hun opstart en hun ontwikkeling.

4 De toegang tot financiering gemakkelijker maken.

Gezinnen en bedrijven – vooral exporterende bedrijven – moeten gemakkelijker toegang krijgen tot krediet.

5 De arbeidsmarkt moderniseren.

De regering zal werk maken van een banenplan, zodat kwaliteitsvolle jobs worden gecreëerd. In het bijzonder voor jongeren, laaggeschoolden en oudere werknemers. Voorts komt er steun voor de horeca, de non-profit, en voor groene en ICT-banen.

6 Onderzoek en ontwikkeling stimuleren.

De Belgische ondernemingen innoveren te weinig en daar wil de regering – in samenspraak met de gewesten – iets aan doen.

7 Administratieve vereenvoudiging doorvoeren.

De regering wil de administratieve lasten verminderen voor bedrijven, ook op fiscaal vlak.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers