Belgische economie is niet vernieuwend genoeg

‘We willen het vertrouwen herstellen, de koopkracht van de burgers verzekeren en de concurrentiekracht van de ondernemingen versterken.’ Premier Elio Di Rupo (PS) heeft vrijdag de start van het lang verwachte relancedebat aangekondigd.

Alle voorwaarden zijn vervuld. De sociale verkiezingen zijn achter de rug, De Europese discussie over relance is volop aan de gang, en ook de rapporten die de federale regering had besteld, zijn klaar. Een technisch rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven was al eerder afgewerkt. Ook het rapport van het Planbureau over de competitiviteit is nu beschikbaar.

Uit de rapporten blijkt dat de loonkloof tegenover de buurlanden op 4,6 procent is gebleven. De kloof is vooral geslagen door het loonmatigingsbeleid in Duitsland. De loonkosten in Frankrijk en Nederland stegen zelfs sneller dan bij ons.

Tegelijk daalt het Belgische aandeel in de wereldhandel en neemt onze productiviteit minder snel toe. Het prijzenniveau neemt wel snel toe. Voor 92 procent van de uitgavencategorieën liggen de prijzen in België hoger dan in de drie buurlanden.

Het Planbureau, een overheidsinstelling die sociaal-economische studies maakt voor de regering, stelt vooral voor om in het relancedebat in te zetten op innovatie. De Belgische economie is vandaag niet innoverend genoeg. Niet dat er geen wetenschappers aan het werk zijn, maar het omzetten van wetenschappelijk werk in commerciële projecten verloopt te stroef.

Een probleem is wel dat de federale regering amper bevoegd is voor innovatie en ontwikkeling. Dat is grotendeels een taak van de deelstaten. Overleg met de deelstaten, en met de sociale partners zal nodig zijn. Dat geldt ook voor een andere tekortkoming die het Planbureau ontdekt heeft: volgens het bureau moet er ook meer worden ingezet op de vorming van werknemers.

Dat betekent niet dat voor het Planbureau de loonkosten, een klassieker in het Belgische competitiviteitsdebat, niet aan bod komt. Daar moet volgens het bureau op korte termijn iets aan gebeuren. Vooral gerichte lastenverlagingen zijn efficiënt, zegt het Planbureau. Er zijn tot dertienduizend jobs mee te creëren.

Vanaf volgende week komen er werkgroepen samen om zich over mogelijke maatregelen te buigen, voor het zomerreces zou het resultaat op tafel moeten liggen. Op voorhand is al duidelijk dat alleen relance die geen geld kost, een kans maakt aangezien er amper middelen beschikbaar zijn.

Intussen werkt de Nationale Bank nog altijd aan de indexstudie, maar aangezien de federale regering die niet heeft besteld, wil ze er ook niet op wachten.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo