Belgisch vakantiebudget daalt voor het eerst in vijf jaar

De Belgische gezinnen zijn bereid deze zomer gemiddeld 2.407 euro te besteden aan hun vakantie. Dat is 8 procent minder dan in 2011. Het is de eerste daling van het vakantiebudget in vijf jaar. Vergeleken met andere Europeanen geven de Belgen ook niet meer het meeste uit aan hun vakantie. Dit jaar worden de Belgen voorbijgestoken door de Duitsers die een gemiddeld budget van 2.472 euro zullen besteden. Zo blijkt uit de jaarlijkse vakantiebarometer van reisbijstandsorganisatie Europ Assistance, een onderzoek bij 3.523 Europeanen (Fransen, Duitsers, Britten, Italianen, Spanjaarden, Belgen en Oostenrijkers).

Door de crisis zal maar 58 procent van de Europeanen deze zomer op reis vertrekken. In vergelijking met 2011 is dat een daling van 8 procent. Het gemiddelde vakantiebudget van de Europese gezinnen ligt dit jaar op 2.145 euro. Van de Belgen wil 59 pct (- 2 procent) op reis. Europa blijft de favoriete bestemming van acht Europeanen op de tien, net als bij 80 procent van de Belgen. Voor onze landgenoten blijft Frankrijk (34 procent) de populairste bestemming.

Economische crisis
Opvallend is dat de economische situatie in sommige landen dit jaar een rol speelt bij onze landgenoten. Spanje (7 procent) moet Italië en Turkije (beide 8 procent) laten voorgaan bij de favoriete bestemmingen. Volgens de reisbijstandsorganisatie trekken Belgen wel weer naar Maghreb-landen en het Midden-Oosten.

De Vlamingen kiezen dit jaar minder voor Frankrijk als vakantieland (22 procent) in tegenstelling tot de Franstaligen (49 procent), en kiezen iets meer om in eigen land te blijven (14 procent). Daarnaast gaan Nederlandstaligen veeleer langs bij het reisbureau (25 procent) terwijl de Franstaligen meer gebruik maken van sites van luchtvaartmaatschappijen en hotels (32 procent).

Aantal vakanties
Toch vertrekken alle Belgen even talrijk op vakantie. Tegenover 2011 gaan wel meer Nederlandstaligen slechts 1 keer op reis (40 procent). De Belg houdt bij zijn vakantiebeslissingen vooral rekening met veiligheidsrisico’s, budget en klimaat.

Bron: De Morgen

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo