België verliest beetje concurrentiekracht

België zakt van de 25ste naar de 27ste plaats in de we­reld­wij­de con­cur­ren­tieran­king van IMD, de Zwit­ser­se ma­na­ge­ment­school. De hoge be­las­ting­druk, de over­heids­fi­nan­ciën en de ar­beids­markt blij­ven pijn­pun­ten.

Het IMD is een van de twee in­stel­lin­gen die jaar­lijks zo’n ran­king op­stel­len. De an­de­re is af­kom­stig van het even­eens Zwit­ser­se World Eco­no­mic Forum.

Met de 27ste plaats op 59 lan­den speelt België de twee plaat­sen winst van 2011 weer kwijt. De af­ge­lo­pen vijf jaar schom­mel­de ons land steeds tus­sen de 22ste en de 27ste plaats.

Het plaat­je met de Bel­gi­sche sterk­tes en zwak­tes ver­toont wei­nig ver­ras­sin­gen. Ons land scoort goed met zijn ge­school­de en pro­duc­tie­ve ar­beids­krach­ten, het suc­ces­vol aan­trek­ken van bui­ten­land­se in­ves­te­rin­gen, de in­ter­na­ti­o­na­le han­del en de kwa­li­teit van onze ba­sis­in­fra­struc­tuur. Wel moet op­ge­merkt wor­den dat we voor som­mi­ge van die sterk­hou­ders, zoals de in­fra­struc­tuur, ter­rein ver­lie­zen.

Maar voor­al de hoge be­las­ting­druk (hier be­kle­den we de op een na laat­ste plaats), de ster­ke stij­ging van de over­heids­uit­ga­ven, de hoge in­fla­tie en de wei­nig ef­fi­ciënte wer­king van onze ar­beids­markt en ons over­heids­ap­pa­raat doen België de das om.

Enquête

De rang­schik­king steunt voor twee derde op sta­tis­tisch ma­te­ri­aal. Daar­naast wordt een enquête uit­ge­voerd bij 4.​200 top­ver­ant­woor­de­lij­ken uit het be­drijfs­le­ven. Daar­bij werd voor­al ge­peild naar de hou­ding van de on­der­zoch­te lan­den te­gen­over de glo­ba­li­se­ring en de so­ci­aal-eco­no­mi­sche her­vor­min­gen. In beide ge­val­len be­landt ons land in de groep met uit­ge­spro­ken ne­ga­tie­ve ge­voe­lens. Voor glo­ba­li­se­ring be­lan­den we op de 45ste plaats, wat toch op­mer­ke­lijk is voor een open eco­no­mie als de onze. Onze weer­stand te­gen­over her­vor­min­gen is nog gro­ter. Daar staan we 49ste, ge­flan­keerd door lan­den zoals Roe­me­nië en Co­lom­bia.

Het VBO, dat mee­werk­te aan het on­der­zoek, vond in de re­sul­ta­ten een bij­ko­mend ar­gu­ment om de com­pe­ti­ti­vi­teit van ons land de ko­men­de weken cen­traal te plaat­sen. ‘De re­ge­ring moet koste wat het kost voor­ko­men dat de be­las­ting­druk nog gro­ter wordt en ze moet het lo­pen­de sa­ne­rings­be­leid res­pec­te­ren’, be­klem­toon­de VBO-top­man Rudi Tho­maes.

Top drie

De drie meest con­cur­ren­tiële lan­den zijn vol­gens het IMD Hong­kong, de VS en Zwit­ser­land. Zwe­den (5) en Duits­land (9) zijn de enige EU-lid­sta­ten in de top tien. Ne­der­land stijgt drie plaat­sen naar de elfde plaats. Frank­rijk staat net als vorig jaar op de 29ste plek.

Van de eu­ro­cri­sis is in het over­zicht ove­ri­gens niet zo veel te mer­ken. Span­je, Por­tu­gal en Grie­ken­land gaan ach­ter­uit, maar Italië en Ier­land stij­gen.

Op­val­lend is dat ook de BRIC-lan­den China (23), India (35) en Bra­zi­lië (45) ter­rein ver­lie­zen. Rus­land gaat als enige lid van de club een plaats voor­uit naar een nog al­tijd erg be­schei­den 48ste plaats.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo