Watervervuiling

De concentratie van bepaalde ongewenste stoffen (nitraten, pesticiden …) in ons grond- en oppervlaktewater stijgt. De drinkwatermaatschappijen gaan deze bedreiging met nieuwe technologieën te lijf. Bovendien ontwikkelen ze een preventief beleid tegen elke mogelijke vervuiling. Rond de waterwinningen bakenen zij beschermingsgebieden af waarin het gebruik van nitraten en pesticiden streng gereglementeerd is. Met de landbouwsector is er overleg over beperking van de bemesting (nitraten) en het gebruik van pesticiden.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt thuis ook uw steentje bijdragen om de goede waterkwaliteit te behouden. Wees voorzichtig met producten die de waterlopen of het grondwater kunnen vervuilen. Restjes van verf, pesticiden, ammoniak … moet u zeker niet in de gootsteen uitgieten. Ze moeten met het klein gevaarlijk afval naar het containerpark of de chemokar. Nog beter is om dergelijke producten niet te gebruiken. Kies voor natuurlijke, biologisch afbreekbare onderhoudsproducten, voor wc-reinigers op basis van azijn, mechanische ontstoppers of ontstoppers op basis van enzymen, natuurverf en -vernis …
Vervuiling voorkomen is nu eenmaal veel goedkoper dan vervuild water zuiveren.

De Europese kaderrichtlijn Water

De Europese kaderrichtlijn Water is een van de belangrijkste milieurichtlijnen voor water. De richtlijn moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van ons oppervlakte- en grondwater in orde is tegen december 2015.

Meer informatie over de Europese kaderrichtlijn Water vindt u op:

Bron: www.belgium.be

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo