Vlaanderen verlaat massaal Electrabel

Nooit voorheen keek Vlaanderen zo sterk zijn energiefacturen na als de voorbije weken. Door de heisa rond de bevriezing van de prijzen, krijgen vergelijkingssites massaal meer bezoekers. Het aantal gezinnen dat grote energiebedrijven als Electrabel of Luminus verlaat, ligt al heel dit jaar op recordniveau, nu een aantal kleintjes met een prijzenslag is gestart.
In 2003 haalde Vlaanderen nog 80 procent van zijn energie bij Electrabel. Begin dit jaar was dat al onder de zestig procent gezakt. En het ziet ernaar uit dat die daling nu nog scherper gaat.

‘De eerste twee maanden van dit jaar veranderden dubbel zo veel mensen van energieleverancier als in dezelfde periode vorig jaar’, zegt directeur André Pictoul van de VREG, de overheidsinstantie die de energiesector regelt. ‘Precies 85.911 veranderden van elektriciteitsbedrijven, 51.930 kochten hun gas elders.’

Als dit doorzet, verandert één Vlaams gezin op de tien dit jaar van energieleverancier. Door de heisa rond de bevriezing van de prijzen, verwacht Pictoul nog een versnelling. ‘Dit jaar hebben al 350.000 mensen op onze website nagegaan of ze wel bij de goedkoopste leverancier zitten. Dat zijn er zo’n 3.500 per dag. Maar deze week zagen we het viervoudige: tot 17.000 gezinnen maakten de vergelijking.’

‘Electrabel en Luminus hebben zichzelf in de ogen gestoken door de bevriezing van de energieprijs niet te aanvaarden’, denkt Ivo Mechels van Test-Aankoop. ‘Het heeft de consumenten wakker gemaakt, waardoor ze eindelijk gaan inzien hoeveel ze kunnen besparen door naar een goedkopere maatschappij over te stappen.’

Altijd de goedkoopste

Op dit ogenblik geldt dat nog meer: voor het eerst in jaren is de gasprijs aan het zakken in plaats van te stijgen. Lampiris verlaagt haar tarieven op 1 mei met 3 procent. Eneco startte gisteren met een tegenzet: zij betaalt de verbrekingsvergoeding terug die een andere maatschappij eventueel zou vragen. Bij Electrabel bedraagt die 50 euro, bij sommige andere kan die zelfs oplopen tot 75 euro. Beide maatschappijen zeggen dat zij nu de goedkoopste zijn voor gas.

Maar het voorlopig nog kleinere Octa+ is van plan het daar niet bij te laten en plant tegen maandag een tegenzet. ‘Wij willen altijd de goedkoopste zijn en zullen nog onder hun prijzen duiken’, zegt marketing manager Vincent Declerck. ‘Helemaal makkelijk voor ons is dat niet: pas op 1mei zien we hun exact tarief, en de wet laat ons niet toe daar vóór 1juni onder te duiken.’

Deze drie prijsbrekers kopen op een andere manier gas aan dan Electrabel en Luminus, en kunnen daardoor goedkoper zijn: de twee grote hebben contracten op langere termijn met grote leveranciers die hun prijzen laten mee-evolueren met een index die meesurft met de olieprijzen. De kleintjes hebben een ander model: zij kijken continu waar er een goedkope partij gas te vinden is, en kunnen daardoor goedkoper zijn.

Groepsaankopen

Maar deze drie aanbieders zijn niet de enigen die de alleenheerschappij van Electrabel en Luminus aantasten. Ook Essent is daarmee bezig. Voor de particuliere klant is die maatschappij zelden de goedkoopste, maar ze sleept wel de meeste groepsaankopen binnen.

En die zijn er almaar meer. De ene provincie na de andere start er één, met toenemend succes. In Oost-Vlaanderen bijvoorbeeld, is er deze maand een nieuwe gestart. Vorig jaar deden er zo’n 10.000 gezinnen aan mee. Gisteravond waren het er al veel meer dan het dubbele, terwijl de inschrijvingen nog tot 6 mei lopen. Maar ook Nuon, dat al enkele jaren op de Belgische markt aanwezig is, blijft nog steeds klanten winnen.

Mest vergassend

Het gros van de maatschappijen verkoopt gas en elektriciteit, maar een aantal beperken zich tot elektriciteit: bedrijfjes als Wase Wind, Ecopower, Belpower enz. investeren in windmolens, waterkrachtcentrales, zonnepanelen, vergassing van mest of warmtekrachtkoppelingen en voeren zo geleidelijk hun bescheiden marktaandeel op.

Electrabel blijft ondertussen met de dag meer klanten verliezen. Op de vraag of de maatschappij een tegenzet plant, zegt woordvoerster Sarah De Bruyn ‘geen commentaar’. Maar de jongste maanden rommelt het in het Parijse moederhuis over de evoluties in België.

Zelf vergelijken: zie www.vreg.be

bron: Het Nieuwsblad

  1. Waarom hoort dit artikel bij thema 3?
  2. Teken de prijs-afzetcurve voor gas en duidt het effect van de prijsstijging aan voor Electrabel.
  3. Welke prijsstrategie volgt Luminus? Welke prijsstrategie volgen de kleine spelers?
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo