Recordaantal bedrijven van start in 2011

In 2011 zagen in ons land 74.374 ondernemingen het levenslicht. ‘Een gouden jaar’, glundert Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Ter vergelijking: in 2007, het jaar voor de crisis, waren er slechts 71.413 starters. Sinds 2005 nam het aantal nieuwe ondernemingen met meer dan 30 procent toe.

Vlaanderen telde de meeste starters, 56 procent van het totaal. Toch was de groei van het aantal nieuwe ondernemingen het grootst in Brussel. Daar richtten negen op de 1.000 inwoners een bedrijfje op, een toename van bijna 8procent. In Wallonië groeide het aantal starters met 5procent, Vlaanderen bungelt achteraan met een stijging van amper 2procent. Dat maakten de zelfstandigenorganisatie Unizo en het financiële-dienstverleningsbedrijf Graydon gisteren bekend.

In de intellectuele dienstverlening en de bouwsector werden de meeste bedrijven opgericht. Ook de detailhandel en de horeca zijn nog steeds erg populair. Al zagen die laatste twee hun aantal starters wel dalen. Opvallend is verder dat het aantal vrouwelijke starters vorig jaar stabiliseerde, na vijf jaren van groei. Op honderd starters zijn er nu 38 vrouwen.

Een bedrijf voor 1 euro

Meer dan de helft van de nieuwe ondernemingen is een eenmanszaak. Een kwart is een BVBA. De zogenoemde starters-BVBA kende ook in haar tweede levensjaar geen succes. Via een starters-BVBA kun je met slechts 1 euro aan kapitaal een bedrijf beginnen. Op die manier werden amper 635 ondernemingen opgericht. ‘Een goed teken’, volgens Van Eetvelt. ‘De klassieke vennootschapsvormen volstaan dus voor onze starters.’

Zien de cijfers van 2011 er algemeen rooskleurig uit, 2012 dient zich donkerder aan. In het eerste kwartaal van dit jaar werden zo’n 12 procent minder bedrijven opgericht. Let wel, dat is een voorlopig cijfer. Graydon verwacht uiteindelijk een lichte daling, terug naar het niveau van 2010. Unizo bevestigt de dalende trend. ‘Bij ons viel de vraag naar startersbegeleiding in de eerste drie maanden terug’, aldus Van Eetvelt.

Bovendien worden steeds meer ondernemingen stopgezet. In 2011 waren het er 65.000. Daarbij gaat het niet alleen om faillissementen, maar ook om bedrijven die overschakelen naar een andere vennootschapsvorm. Het volume stopzettingen groeit sneller dan het volume oprichtingen.

Eric Van den Broele van Graydon verwacht dat ‘we volgend jaar het kantelpunt zullen bereiken. Dan zullen er meer bedrijven verdwijnen dan er worden opgericht’. ‘De toenemende vergrijzing speelt een rol’, meent Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). ‘Bovendien is het aantal starters op zich eigenlijk niet zo belangrijk.’

‘Veel mensen proberen het gewoon even, een eigen bedrijfje. En werpen bijtijds de handdoek in de ring’, vult Van den Broele aan. ‘Veel belangrijker is het aantal bedrijven dat de opstartfase zonder kleerscheuren doorkomt.’

Bijna zeven op de tien ondernemingen overleven de eerste vijf levensjaren. De overlevingsgraad is het hoogst in Vlaanderen. Al zit, volgens de berekeningen van Graydon, zo’n 28 procent van de nog bestaande vennootschappen in moeilijke papieren.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo