Luminus schrapt verhoging gasprijs

Energieleverancier Luminus heeft besloten om op zijn stappen terug te keren. Het ziet af van zijn eerder aangekondigde verhoging van de gasprijs. Daarmee respecteert Luminus uiteindelijk toch de bevriezingsperiode vanaf 1april die de regering onder impuls van de minister van Consumentenzaken, Johan Van de Lanotte, wil opleggen.

Topman Grégoire Dallemagne ontkende gisteren in een kort gesprek met De Standaard in alle toonaarden dat de schrapping van de prijsverhoging er is gekomen na politieke druk. Vanuit de regering, noch vanuit de raad van bestuur waarin verscheidene gemeentelijke aandeelhouders zitten is druk uitgeoefend, verzekerde hij. Volgens hem is de directie de voorbije dagen tot het inzicht gekomen dat het bedrijf absolute prioriteit moet geven aan klantentevredenheid. Te meer omdat Luminus zich opwerpt als de belangrijkste uitdager van marktleider Electrabel. ‘De klant is koning’, verklaarde hij.

Dallemagne bleef wel heel vaag over de beweegredenen van de aanvankelijke prijsverhoging. Hij maakte er zich vanaf door te stellen dat hij geen zin had om te polemiseren over wat in het verleden is gebeurd. Zo werd de voorbije weken onder meer gemeld dat hij zich tegenover regeringsleden had geëngageerd om de energieprijzen niet te verhogen kort voor de bevriezingsperiode. ‘Over de inhoud van dergelijke gesprekken geef ik geen uitleg’, stelde hij gisteren.

Pikant detail: Dallemagne kon in zijn bureau alvast niet naast de grote pleitbezorger van de bevriezing van de energieprijzen kijken. Een kalender met karikaturen van toppolitici naast zijn bureau stond nog op de maand maart. De politieke kop van de maand maart was… Johan Van de Lanotte.

Hij verzekerde verder nog dat Luminus nog geen facturen heeft verzonden waarin de prijsverhoging al werd verrekend. Betwisting van facturen is dus niet nodig, besloot Dallemagne.

Luminus is de eerste grote energieleverancier die afziet van de prijsverhoging. Het wordt nu uitkijken naar de aanpak van Electrabel. Vrijdag weten we meer want dan doet de grootste energieleverancier zijn nieuwe commerciële beleid uit de doeken.

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet reageerde gisteren tevreden op de beslissing van energieleverancier Luminus om af te zien van een prijsverhoging. Wathelet hoopt dat Essent, Nuon en Electrabel het voorbeeld van Luminus volgen.

Ondertussen maakt Wathelet voort werk van een zogenaamde interpretatieve wet die ervoor moet zorgen dat elke verhoging van de gasprijs op 1april afgeblokt kan worden. Het wetsontwerp zit nu bij de Raad van State. De vraag van de regering is om binnen de vijf dagen een advies uit te brengen.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo