mens en samenleving logo

Inflatie daalt naar 3,18 procent in april

Goedkoper:

De voorbije maand daalden vooral de prijzen voor buitenlandse reizen (-5,3 procent). Ook verse groenten werden opvallend goedkoper: gemiddeld 4,6 procent met uitschieters voor kropsla (-27 procent), bloemkolen (-21 procent) en witloof (-16 procent). Ook gsm-gesprekken, snijbloemen en stookolie daalden in prijs.

Duurder:

Daarentegen werden motorbrandstoffen duurder, volgens de FOD Economie uitsluitend het effect van superbenzine (+3,1 procent). Lpg (-5,5 procent) en diesel (-0,6 procent) werden de voorbije maand zelfs goedkoper.

Ook vakantiedorpen stegen wegens de paasvakantie fors in prijs (+45 procent). Aardappelen zijn een kwart duurder geworden, doordat gedeeltelijk werd overgeschakeld op prijsnoteringen voor de nieuwe oogst. Vers fruit en dan vooral peren (+40 procent) werden eveneens duurder in april.

Bizar, zo merkte werkgeversorganisatie Agoria op, is de forse prijsstijging van voetbaltickets voor eerste klasse. Die zijn ook opgenomen in de index en stegen in april met 6 procent. Agoria vermoedt dat dit te maken heeft met de play-offs, maar vindt het methodologisch betwistbaar dat zulke schommelingen een effect kunnen hebben op de index.

Gezondheid

De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex daalde in april van 3,14 procent naar 2,96 procent. Het is deze index die als basis geldt voor de spilindex. Die zou pas eind dit jaar opnieuw worden overschreden, verwacht het Planbureau.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers