Facebooks overname van Instagram: paniek, angst of beide?

Luttele weken vooraleer het sociale netwerk Facebook naar de beurs trekt werd nog snel het fotoplatform Instagram overgenomen voor 1 miljard dollar. Volgens het Spaanse zakenblad Cinco Días moet deze overname gezien worden als een teken van zwakte:

‘De acquisitie moet Facebook helpen zijn marktaandeel uit te breiden in de gsm-sector. Maar rijpe bedrijven die rivalen opkopen zijn meestal een teken van angst eerder dan van ambitie. Facebook wil Instagrams expertise gebruiken om gelijkaardige producten in zijn aanbod in te bouwen. Instagram heeft namelijk de makkelijkste weg ontdekt om foto’s op het net op te laden en gsm-eigenaars te verleiden. Dat zijn waardevolle zaken in Facebooks gevecht met andere sociale netwerken. Maar wat verontrustend is voor potentiële investeerders in Facebook, is dat deze laatste er niet in is geslaagd een eigen versie van Instagram te ontwikkelen. Zuckerberg spreekt van een uitzondering. Maar indien Facebook telkens bedrijven moet gaan overnemen die zijn kernactiviteiten bedreigen, is hier een gevaarlijk precedent geschapen.’

Geen angstaankoop, maar erger nog, een paniekaankoop, schrijft Forbes:
‘Toen vorige donderdag meer dan 1 miljoen mensen op 24 uur Instagrams nieuwe Androïdapplicatie hadden gedownload, werd Zuckerberg zenuwachtig omdat de migratie van iOS naar Androïd zo naadloos verliep. Daarenboven raakte bekend dat Instagram nog eens 50 miljoen dollar had opgehaald bij durfkapitaalbedrijven als Sequoia Capital en Greylock Partners. Met andere woorden, Facebook zag in Instagram een uitdager.

Instagram werd dus niet overgenomen omdat het geld nodig had, maar net omdat het geld had…

Bron: Express.be

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo