mens en samenleving logo

Double dip: recessie treft Britten voor de tweede keer

De economie van het Verenigd Koninkrijk zit officieel in een recessie. De daling van het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal was immers de tweede op rij. Het is geleden van 1970 dat de Britse economie een ‘double dip’ meemaakt, twee recessies kort na elkaar. Intussen handhaaft Berlijn zijn groeiprognose van 0,7 % voor het hele jaar.

De Britse economie kromp met 0,2 % tegenover de laatste drie maanden van vorig jaar, terwijl de verwachting was dat de economie nog 0,1 % zou groeien. In het vierde kwartaal van 2011 was het Britse bbp al geslonken met 0,3 %.

Vooral de bouw woog op de economie, met een forse krimp van 3 %, de sterkste krimp sinds het dieptepunt van de wereldeconomie begin 2009. Heel wat economen – en Britse centraal bankiers – plaatsen wel vraagtekens bij de ‘onverklaarbare’ krimp.
De krimp in het bbp dreigt ook het vertrouwen van consumenten en ondernemers verder aan te tasten, vreest David Tinsley, econoom bij BNP Paribas in Londen.

Pond en beurs

De Britse munt reageerde vrijwel onmiddellijk negatief op het slechte nieuws. Het pond verloor ongeveer 1,4 % tegenover de euro. De beleggers stellen zich voorlopig afwachtend op. De Londense beurs (FTSE) staat momenteel nog 0,4 % hoger dan gisteravond.

Naast de bouw ging ook de industriële activiteit met 0,4 % achteruit. De dienstensector, veruit de grootste in het land, ging nog wel licht vooruit met 0,1 % en dat is hoofdzakelijk te danken aan het transport, de logistieke activiteiten en de communicatie.

Stijgende energieprijzen, besparingen in de overheidsuitgaven en een bijna-bevriezing van de lonen hebben een negatieve invloed op het consumentengedrag. De lonen stegen in de periode december-februari met nauwelijks 1,1 % en dat is minder dan een derde van de inflatie.

G7

Het Verenigd Koninkrijk leed hard onder de financiële crisis en het bbp ligt nog altijd 4,3 % onder het niveau van net voor de financiële crisis begin 2008. Van de G7 moeten enkel Japan en Italië een nog grotere achterstand goedmaken.

Het VK is overigens het eerste land van de G7 dat met bbp-cijfers van het eerste kwartaal uitpakt. De andere landen die deel uitmaken van de groep zijn Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada, Japan en Italië.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers