Broos herstel van wereldeconomie

Het IMF is iets optimistischer over de groei van de wereldeconomie. Maar het herstel blijft wel ‘erg kwetsbaar’. Met name de schuldencrisis in de eurozone blijft een groot gevaar.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gelooft dat de westerse landen er beter voor staan dan een half jaar geleden. In zijn ‘World Economic Outlook’ gaat het IMF nu uit van een wereldwijde economische groei van 3,5 procent in 2012. In januari was dat nog 3,3 % groei.

Onder meer de economische groei in de VS werd opwaarts bijgesteld (naar 2,1 % groei dit jaar), net als de groei in Japan (2,0 %), China (8,2 %) en de eurozone (- 0,3 %). Binnen de eurozone kregen onder meer zwaargewichten Duitsland (0,6 %) en Frankrijk (0,5 %) betere prognoses.

De vooruitzichten voor de wereldwijde economie verbeteren dus opnieuw, zij het wel aan een laag tempo. Bovendien is het economisch herstel nog altijd ‘erg kwetsbaar’. De schuldenniveaus zijn historisch hoog en stijgen nog steeds. Zeker in de Westerse economieën, waar de meeste landen erg afhankelijk zijn van leningen op de financiële markten, die bijzonder nerveus blijven.
Schuldencrisis

De hogere schulden zijn een erfenis van de crisis. Het IMF schat dat in Westerse landen de staatsschuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) in 2013 zal oplopen tot gemiddeld 109 %. Dat heeft veel te maken met de begrotingstekorten: zo’n 80 % van de ontwikkelde landen geeft meer geld uit dan er binnenkomt, de rentebetalingen niet meegerekend.

Het IMF benadrukt dan ook dat de ruimte om fouten te maken ‘uiterst beperkt’ is. Een van de grootste bedreigingen voor de wereldwijde groei blijft een mogelijke heropflakkering van de schuldencrisis in de eurozone. Waarbij het IMF expliciet waarschuwt voor de gevolgen van al te drastische besparingen. Die kunnen een krimpende economie verder in de problemen brengen, waardoor het weinige vertrouwen van de financiële markten alsnog wordt verspeeld. Zo is het opvallend dat het IMF verwacht dat Italië zijn begrotingsdoelstelling niet zal halen.

De eurolanden kunnen de gevaren van de schuldencrisis wel indammen door de invoering van euro-obligaties, te beginnen met korte leningen. De discussie daarover is een beetje op de achtergrond geraakt. Maar dat kan veranderen nu het effect van de miljardeninjecties door de ECB begint weg te ebben. In de komende weken presenteren drie werkgroepen van het Europees Parlement rapporten over de gezamenlijke uitgifte van euro-obligaties.

Opvallend is ook dat het IMF pleit voor, indien nodig, rechtstreekse Europese steun aan zwakke banken. Dat moet de negatieve spiraal doorbreken waarbij zwakke balansen van banken en overheden elkaar versterken. Het IMF zou graag zien dat het permanente noodfonds voor eurolanden (ESM) hiervoor wordt ingezet.

Oliecrisis

Ook een eventuele oliecrisis vormt een risico voor de mondiale groei. Als de politieke spanningen in landen als Iran en Noord-Korea zouden escaleren en de olieprijs de helft hoger stuwen, zou dat de wereldeconomie 1,25 % groei kosten.

Bron: De Standaard

  1. Verklaar de groen gekleurde begrippen.
    • Schuldencrisis
    • Eurozone
    • IMF
    • Prognoses
    • Bbp
    • Begrotingstekorten
    • Een krimpende economie
    • Euro-obligaties
  2. Vergelijk de staatsschuld in grafiek 2 (klik op de afbeelding om groter te maken). Welke besluiten kun je trekken?
  3. De vooruitzichten van de wereldwijde economie verbeteren, stelt de tekst, maar blijft toch kwetsbaar. Geef hiervan drie voorbeelden.
  4. Vergelijk de groei van het bbp van de opkomende economieën met de ontwikkelde economieën.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo