mens en samenleving logo

Italië sukkelt in vierde recessie sinds 2001

De Ita­li­aan­se eco­no­mie zit sinds het vier­de kwar­taal ‘of­fi­ci­eel’ in een re­ces­sie. Dat be­ves­ti­gen de­fi­ni­tie­ve cij­fers van het in­sti­tuut voor sta­tis­tiek Istat. Het is al de vier­de keer sinds 2001 dat Italië twee kwar­ta­len op rij krimpt.

In het vier­de kwar­taal viel de eco­no­mie met 0,7 pro­cent terug te­gen­over het vo­ri­ge kwar­taal, zoals ook al bleek uit de vo­ri­ge ra­ming mid­den fe­bru­a­ri. In het derde kwar­taal was dat nog 0,2 pro­cent. Vol­gens schat­tin­gen van de Eu­ro­pe­se Com­mis­sie zou de derde eco­no­mie van de eu­ro­zo­ne dit jaar 1,3 pro­cent te­rug­val­len. De re­ge­ring gaat uit van ‘slechts’ 0,4 pro­cent.

Het dras­ti­sche dieet dat Italië zich­zelf op­legt, mist zijn ef­fect niet. De Ita­li­aan­se ge­zin­nen gaven col­lec­tief 0,7 pro­cent min­der uit, ter­wijl be­drij­ven hun in­ves­te­rin­gen te­rug­schroef­den (-2,4 pro­cent ) en hun schap­pen leeg­maak­ten. De be­drijfs­voor­ra­den namen met 0,4 pro­cent af. De bui­ten­land­se vraag zat wel in de lift (+0,7 pro­cent).

Rome krijgt de motor maar niet aan de praat. Vol­gens de boek­jes door­zwom de eco­no­mie sinds 2001 al vier re­ces­sies. Het re­sul­taat is er ook naar. Van­daag be­vindt de eco­no­mie zich op het peil van mid­den 2003. Om het in per­spec­tief te plaat­sen: de Duit­se eco­no­mie groei­de sinds­dien met 10 pro­cent, de Fran­se met 8 pro­cent.

Italië is in veel op­zich­ten zowat de zieke man van Eu­ro­pa. Het land torst – na Grie­ken­land na­tuur­lijk – de groot­ste staats­schuld van Eu­ro­pa. Die be­draagt met 120 pro­cent van het bruto bin­nen­lands pro­duct (bbp) het dub­be­le van de Eu­ro­pe­se richt­lijn. In ab­so­lu­te cij­fers gaat het om een schul­den­berg van 1.900 mil­jard euro. Bo­ven­dien piekt de werk­loos­heid op 9,2 pro­cent.

Een voor­deel: door de mil­jar­den die hun land­ge­noot, ECB-voor­zit­ter Mario Drag­hi, in de ban­ken in­jec­teer­de, tui­mel­de de Ita­li­aan­se rente spec­ta­cu­lair tot onder 5 pro­cent. Dat maak­te de fi­nan­ciële strop die rond Italië lag een stuk los­ser.

 Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers