mens en samenleving logo

Handelstekort verdubbelt in 2011 tot 7,7 miljard euro

België voerde vorig jaar voor 236,7 miljard euro uit, terwijl de invoer uitkwam op 244,4 miljard euro. Dat is respectievelijk 13 procent en 14,6 procent meer dan in 2010. Het resultaat is een tekort op de handelsbalans van 7,7 miljard euro. Dat tekort bedroeg 3,9 miljard euro in 2010. Vooral de maand december was zwak met een tekort van 1,8 miljard euro. De op twee na zwakste maand sinds januari 2008. Vooral de intra-EU balans was rotslecht met een tekort 2,5 miljard euro.

De uitvoer naar Japan en Rusland steeg met meer dan 40 procent, de export naar China, Zwitserland en Zuid-Afrika met ruim een derde. De uitvoer naar landen als Portugal (-7 %), Griekenland (-2 %) en Italië (+4 %) bleef nagenoeg stabiel of daalde zelfs.’De verzwakte economische toestand in die landen heeft de Belgische uitvoer binnen de Europese Unie getemperd’, zo luidt het. De NBB voegt er wel aan toe dat zowel de in – als uitvoer zijn gestegen, wat als gunstig kan beschouwd worden, vergeleken met het crisisjaar 2009.

Het tekort op de handelsbalans voor de handel binnen de Europese Unie nam toe tot 13,6 miljard euro. Het overschot op de handel met niet-EU-landen steeg tot 5,9 miljard euro.

Uit de eerste snelle raming voor januari 2012 blijkt overigens dat het handelstekort opnieuw tegenviel. De snelle raming wijst op een tekort van 1 miljard euro. In diezelfde periode vorig jaar werd ook een tekort geboekt, van 1,3 miljard euro.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers