mens en samenleving logo

Schrikkeldag helpt economie

Door de schrikkeldag telt 2012 exact 254 werkdagen, ééntje meer dan vorig jaar. En dus werken we met zijn allen één dag extra. Bedienden en ambtenaren doen dat zelfs zonder extra betaald te worden. Arbeiders krijgen wel meer gage omdat hun loon doorgaans berekend wordt per gepresteerde werkdag of gewerkt uur.

Hoeveel winnen we bij een schrikkeldag? Dat valt moeilijk te becijferen, maar de vorige schrikkeljaren lichten een tipje van de sluier. Als we de werkelijke bbp-groei vergelijken met de seizoensgezuiverde groei, dan stellen we in de laatste vier schrikkeljaren gemiddeld 0,1 procent extra groei vast. Dat betekent een extra toegevoegde waarde van ongeveer 360 miljoen euro, of dus 33euro per Belg.

Het zou ook wat hoger kunnen liggen. ‘Het gemiddeld aantal werkdagen per jaar bedraagt 252’, rekent de Nationale Bank voor, ‘en dus kan een extra activiteitsdag het bbp met maximaal 1op 252, of dus 0,4 procent, doen toenemen.’ Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland kwam vier jaar geleden uit op een extra groei van 0,3 tot 0,4 procent.

Ook voor de begroting is de schrikkeldag een meevaller. Ongeveer de helft van de extra 360 miljoen komt in de staatskas terecht. Maar anderzijds zijn er ook extra kosten voor de sociale zekerheid, waardoor het netto-effect eerder klein is.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers