mens en samenleving logo

Inkomens evolueren verschillend in de gewesten

In welk gewest liggen de gemiddelde inkomens per inwoner het hoogst? En welke elementen liggen aan de grondslag van deze regionale verschillen? Waar zijn de inwoners de voorbije tien jaar er financieel het meest op vooruitgegaan? En in welke gemeente wonen de rijkste inwoners?

Een antwoord op deze en andere vragen krijgt u in dit persbericht. De volgende conclusies springen alvast in het oog:

  • Het gemiddelde inkomen per inwoner ligt het hoogst in Vlaanderen, terwijl Brussel en Wallonië onder het nationale gemiddelde liggen.
  • De inkomens per inwoner zijn de voorbije tien jaar het sterkst gestegen in Wallonië.
  • De voorbije tien jaar zag de Brusselaar het inkomensverschil met de gemiddelde Belg met 14% toenemen.
  • Er is een duidelijke discrepantie tussen de inkomenscijfers en de loonevolutie. Brussel is immers met voorsprong het gewest waar de hoogste lonen worden uitbetaald. Het zijn echter in hoofdzaak pendelaars die van deze hogere lonen profiteren.
  • Het verschil in werkzaamheidsgraad tussen de drie gewesten verklaart in grote mate de inkomensverschillen. De financiële middelen van de Belg bestaan namelijk grotendeels uit lonen die men in ruil voor geleverde arbeid ontvangt.
  • Sint-Martens-Latem is de rijkste gemeente. Het gemiddelde inkomen van een inwoner van deze gemeente ligt 45% boven het Belgische cijfer.
  • Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich Sint-Joost-ten-Node. Het inkomen per hoofd bedraagt er de helft van het nationaal gemiddelde en ligt 65% onder het inkomen waar een inwoner van Sint-Martens-Latem over beschikt.

Bron: FOD Economie (het volledig persartikel vind je hier)

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers