mens en samenleving logo

Hoge inflatie remt Indiase groei

De groei van de Indiase economie is merkelijk aan het vertragen. In het derde kwartaal groeide het bruto binnenlands product jaar op jaar met 6,9 % en dat is het laagste cijfer in meer dan twee jaar. De op twee na grootste economie van Azië lijdt onder de aanhoudend hoge inflatie, de forse rentetarieven om die inflatie te bekampen en de wereldwijde groeivertraging.

Het is het derde kwartaal op rij dat de Indiase economie minder dan 8 % groeit. In het tweede kwartaal dikte het bbp wel nog met 7,7 % aan in vergelijking met een jaar eerder. In het boekjaar 2010/2011 (april – maart) kwam de groei van het dicht bevolkte Aziatische land nog op 8,5 % uit. Maar voor 2011/2012 gaat men bijvoorbeeld maar uit van 7 % jaargroei.

India worstelt in de eerste plaats met een torenhoge inflatie, de hoogste onder de BRIC-landen. In oktober bedroeg de Indiase inflatie 9,73 % tegen 7 % in Brazilië, 5,5 % in China en 7,2 % in Rusland. Om de klim van de consumptieprijzen in te tomen, heeft de Reserve Bank of India sinds begin 2010 al liefst 13 keer de rente verhoogd. Vorige maand gaf de centrale bank aan dat het einde van de monetaire verstrakking in zicht is. Toch sluiten sommige marktspecialisten niet uit dat er midden december alsnog een nieuwe renteverhoging wordt doorgevoerd. Het duurdere krediet treft de consumptie. In het bijzonder grote aankopen, zoals een huis of nieuwe wagen, worden uitgesteld of afgelast.

Een tweede reden voor de groeivertraging is de politieke inertie. Pogingen van premier Manmohan Singh om de groei te stimuleren, geraken amper van de grond door corruptieschandalen – rond de toekenning van telecomlicenties. Hervormingen worden ook bemoeilijkt door straatprotesten tegen de stijgende prijzen. Vorige week besloot de rege- ring de kleinhandel open te stellen voor buitenlandse retailers. Zij zouden een belang van 51 % mogen nemen in kleinhandelsbedrijven die meer dan een merk verkopen. De ingreep stuit echter op hevig verzet: velen vrezen dat het de doodsteek wordt voor buurtwinkeltjes.

India heeft tot slot ook te lijden onder de wereldwijde economische groeivertraging. De Europese schuldencrisis en de lagere vraag die daar het gevolg van is, treft tal van Aziatische economieën.

Bron: De Tijd

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers