mens en samenleving logo

China geeft economie meer zuurstof

China versoepelt voor het eerst in drie jaar zijn monetair beleid om de economische groei te ondersteunen. De centrale bank verlaagt de kasreserve die de grote banken moeten aanhou- den van 21,5 tot 21 % van hun deposito’s in yuan. Dat is een trendbreuk na 12 verhogingen.

De escalatie van de eurocrisis heeft in Peking de angst voor een afkoeling van de economie doen toenemen. Economen denken dat de Chinese industrie in november voor het eerst in drie jaar is gekrompen. Cijfers over de industriële activiteit worden vandaag gepubliceerd.

De vermindering van de reserveverplichting zal de kredietverlening stimuleren. Analisten ramen dat 350 tot 400 miljard yuan (41 tot 47 miljard euro) vers geld vrijkomt voor nieuwe kredieten.

GROTE STAP

‘Dit is een grote stap’, zegt Stephen Green, econoom van Standard Chartered in Hongkong. ‘De volgende stap wordt een verdere verlaging van de kasreserve in januari.’

De beslissing werd min of meer verwacht. Sommige economen mikten op een ingreep in december, anderen hadden dan weer gerekend op januari.

China verhoogde tussen eind 2008 en juni 2011 de kasreserve in verscheidene stappen tot een recordhoogte van 21,5  % om de hoge inflatie te bestrijden en de oververhitte vastgoedmarkt af te koelen. De inflatie bereikte in juli een piek van 6,5 %, maar viel sindsdien terug tot 5,5 %.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers