boek 'Project Het belang van mensen- en kinderrechten vandaag'

‘Dit klinkt als het rauwste Chinese kapitalisme’

Het Chinese Shein verovert met ultrafast fashion de wereld, en dat roept vragen op
In een recordtijd steekt Shein de grootste kledingketens voorbij, door duizenden Chinese fabriekjes te verbinden met de TikTok-generaties in het Westen. Hoe werkt deze ultrafast fashion? En tegen welke kostprijs? ‘Ik kreeg meteen reacties van volgers die wezen op kinderarbeid.’

Hoe de risico’s van Tiktok aan onze aandacht ontsnapten

De Europese consumentenorganisatie wil in 15 landen actie ondernemen tegen het ‘oneerlijke’ Tiktok. Was Trumps inschatting dat de populaire app een risico vormde dan toch niet zo gek? Feit is dat het toezicht beperkt is, er Chinese censuurregels gelden en het wereldbeeld van een generatie tieners gestuurd kan worden.

In het hoofd van de pestkop: waarom kinderen elkaar pesten en wat we daaraan kunnen doen

Nog tot vrijdag is het de Vlaamse Week tegen Pesten 2021, een jaarlijkse campagne om het probleem van pesten onder de aandacht te brengen. Dat is nodig want ongeveer 1 op de 6 Vlaamse jongeren wordt gepest. Het is dan ook een hardnekkig probleem, met diepe evolutionaire wortels. Het heeft te maken met macht, maar ook met omgevingsfactoren en zelfs met genetische factoren. Pestexpert Gie Deboutte en kinder- en jongerenpsychologe Telidja Klaï leggen uit waarom kinderen elkaar pesten én wat we daaraan kunnen doen.

Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo