Drie op de vier Belgen maken zich zorgen om hun koopkracht in dit nieuwe jaar en zowat allemaal zijn we van plan om op ons budget te letten, zo mogelijk nog méér dan we vorig jaar al deden. Opmerkelijk: daarbij kijken we eerder naar onze winkelkar en ons energieverbruik dan naar vrijetijdsbestedingen of op reis gaan.
thema '3 Budgettaire keuzes'
Studentenkot 100 euro duurder in vier jaar
Een gemiddelde studentenkamer in België kost 575 euro per maand. Tegenover vorig jaar gaat het om een toename met 10 euro. In vergelijking met 2020 is er 100 euro bijgekomen. Dat blijkt uit een update van het jaarlijkse Kotkompas van de studentenhuisvester Diggit Studentlife en de onafhankelijke vastgoedexpert Stadim.
Werkende Vlaming had in 2023 netto beroepsinkomen van gemiddeld 2.732 euro per maand
In 2023 bedroeg het netto beroepsinkomen van de werkende bevolking van 20 tot 64 jaar in het Vlaamse Gewest gemiddeld 2.732 euro per maand. Tussen 2006 en 2023 steeg het netto beroepsinkomen met 9 procent, dat is gemiddeld 0,5 procent per jaar. Dat blijkt woensdag uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.
Boodschappen doen is voor niemand zo duur als voor singles: “We worden genaaid. Met grote en kleine streken”
Een Belgisch huishouden gaf vorig jaar gemiddeld 8,50 % meer uit aan boodschappen, maar singles kijken aan tegen een fors hogere stijging van 11,70 à 12,10 %, afhankelijk van hun leeftijd. Het leven werd voor niemand zo duur als voor de alleenstaande. Hoe komt dat?
Zo besparen Eline en Jordi: “Als je twee en een halve keer langsgaat, heb je je geld in principe al terugverdiend”
Het gezin
- Eline Van Dingenen (34) werkt als hr-medewerker bij Q-Lite en als content creator.
- Jordi Driesen (32) is digitaal marketeer.
- Het koppel heeft een zoontje, Louie (3), en een dochtertje, Cécile (1).