Minder bedrijven ondertekenen nieuw textielakkoord

Minder bedrijven

Dat zijn er een pak minder dan de ruim 200 merken die in 2013 de eerste versie van het akkoord ondertekenden. Bij de ondertekenaars van de vernieuwde afspraken die woensdag ingaan, zitten grote spelers als H&M, Zara-moeder Inditex, C&A en Jack & Jones. Ook de Belgische bedrijven JBC en Tex Alliance doen mee, zegt ­Schone Kleren Campagne.

(Nog) niet ondertekend

Andere grote merken die kleding laten maken in Bangladesh, waaronder Adidas, Mango en Primark, hebben de nieuwe overeenkomst (nog) niet ondertekend. Volgens ­Wyger Wenholt van Schone Kleren Campagne is het teleurstellend dat deze bedrijven geen prioriteit geven aan de veiligheid van arbeiders. Hij wijst erop dat de onderhandelingen over een verlenging van de overeenkomst met bedrijven die wel hebben getekend, ook uiterst moeizaam verliepen. Het duurde enkele jaren voordat het vijfjarige akkoord uit 2013 werd verlengd.

Aanleiding voor het akkoord

De aanleiding voor het ­akkoord was de ramp bij een ­kledingfabriek in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Een grote fabriek stortte in en dat kostte aan 1.100 mensen het leven. Nog eens 2.500 raakten gewond. Met het akkoord moesten de arbeidsomstandigheden worden verbeterd.

Het nieuwe akkoord geldt voor een periode van twee jaar. Behalve Bangladesh zouden de omstandigheden in de ­kleding­­industrie ook in andere landen, zoals Pakistan, verbeterd moeten worden. (belga)

Minder bedrijven ondertekenen nieuw textielakkoord. De Standaard, 2 september 2021, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo