Onder het stof ligt goud te blinken

De sterren van de beursvloer heten tegenwoordig goud en olie.

De geopolitieke spanningen hebben er ongetwijfeld mee te maken, maar de stijgende prijzen van de grondstoffen wijzen gewoon op een economie die verandert. Ook de koperprijs zit weer in de lift. De industrie geeft tekenen van leven, in Europa, China en wereldwijd. De hoger dan verwachte inflatie in de VS wijst in dezelfde richting, evenals de Amerikaanse overheidsrente die ondertussen weer naar 4,50 % klom. De Duitse overheidsrente met dezelfde looptijd draait met 2,36% op amper de helft daarvan en volgde de klim van de Amerikaanse rente niet.

Het zou zomaar kunnen dat de ECB de rente eerder dan de Fed verlaagt. Geen wonder dat de euro deze week driekwart van een procent zakte tegenover de dollar. “En pariteit is op komst”, voorspellen Amerikaanse marktwatchers.

Dat de goudprijs de week toch vlot boven de 2.400 dollar per ounce eindigt, is extra sterk, want de prijs van het edelmetaal wordt uitgedrukt in die duurder wordende dollar. Goud heeft het geduld van velen lang op de proef gesteld, maar de voorbije weken spurt het edelmetaal, dat sinds de hoge vlucht van bitcoin & co gedegradeerd was tot ‘gouden kneusje’, van record naar record.
Het is blijkbaar de periode van de onderdeurtjes. Het kan toeval zijn, maar de Bel20 is zich ook uit de onderste regionen van de indices aan het werken. Terwijl de meeste beursindices in het rood eindigden, won de Belgische index deze week 0,40 % Voor het hele jaar staat er nu bijna 4 % winst op de tabellen.

Ook bij de individuele aandelen herleven aandelen die een tijdlang geen blik meer waardig werden geacht. Het is te veel verandering om van toeval te spreken. De economie evolueert en ook de beurzen weerspiegelen dat. Solvay, dat vorige week op een congres in New York een gratis reclamespot kreeg van een hedgefundmanager, won deze week 8,40 %. Zonder dit duwtje in de rug was het chemiebedrijf minder gestegen, maar een industrie die teken van leven gaf, vormde een stevige lanceerbasis.

En er waren nog andere aandelen die al langer stof lagen te vergaren, maar deze week werken wakker gekust. Het blad De Belegger deed het aandeel van de producent van raamprofielen Deceuninck herleven met een koopadvies. Het aandeel won deze week 10,70 %. Eerder al waren de aandelen van de producent van isolatiepanelen Recticel aan een opmars begonnen. Isolatie zal nog jaren in de lift zitten, maar als de bouwsector een dip beleeft, voelt een leverancier als Recticel dat onmiddellijk. Wie begin dit jaar anticipeerde voor de eerste groene scheuten boven kwamen, heeft een winst van meer dan 15 %. Hetzelfde geldt voor Ontex, een producent van wegwerp hygiënische producten zoals luiers. Het bedrijf had al beterschap getoond, maar het duurde lang voor beleggers dat durfden geloven.

Het zijn allemaal tekenen van een veranderende economie en beursomgeving. Hoewel nogal wat grote techaandelen deze week verder klommen, gold dat niet meer voor de globale groeibeurs Nasdaq, die de week per saldo in het rood eindigde. Het echte goud was altijd al elders te vinden, maar ook de beste aandelen noteren wellicht even op andere beurzen.

REYNS, J. Onder het stof ligt goud te blinken. De Standaard, 13 april 2024, 37.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo