Bpost komt met obligatie-uitgifte om Staci- deal te financieren

Bpost verzekert beleggers dat ondanks de oplopende schuld niet aan het dividend getornd wordt nu het postbedrijf het Franse Staci overneemt. Voor de financiering daarvan wordt een obligatie uitgegeven.
B post organiseerde maandagvoormiddag een conferencecall over de overname van Staci, die vrijdagavond laat werd aangekondigd. Het is de grootste overname ooit voor de Belgische postgroep.
Wie hoopte op gedetailleerde cijfers- onder meer over de synergieën die de deal zal opleveren – kwam van een kalekermis thuis. Op veel vragen van analisten luidde het antwoord dat er meer uitleg over de deal en de strategie komt op debeleggersdag later dit jaar, allicht pas na de zomer.

Dat neemt niet weg dat met de overname van Staci de transformatie van Bpost nu echt vorm krijgt. Als de deal later dit jaar is afgerond en Staci in Bpost Group is geïntegreerd, laat het bedrijf ook zijn traditionele geografische structuur los. Voortaan zijn er drie divisies, waarbij de traditionele postactiviteiten voor het merendeel vallen onder de tak BeNe Last Mile. Daarnaast is er de divisie die de logistiek verzorgt voor derden, zoals bijvoorbeeld Staci en de Amerikaanse overname Radial doen. De laatste afdeling zijn de internationale post- en pakjesactiviteiten van Bpost.

De overname van Staci en de nieuwe structuur passen in de strategie van Bpost Group om minder afhankelijk te worden van de traditionele postactiviteiten, die jaar na jaar fors krimpen en almaar moeilijker rendabel te houden zijn. De operationele winstmarge van 14 procent bij Staci doet Bpost watertanden. Interessant detail: toen Chris Peeters in november de nieuwe CEO werd, lag het dossier Staci door de andere kopzorgen van Bpost niet meer bovenaan op de stapel bij de postgroep. Overtuigd door de strategische logica blies hij het dossier nieuw leven in. Bpost onderhandelde vervolgens rechtstreeks met Staci-eigenaar Ardian, zonder tegenkandidaten.

Bpost wil de overname van de logistieke groep betalen via een brugfinanciering en met een deel van zijn beschikbare cash. Het zal een mix worden van financieringsinstrumenten, zegt men bij Bpost. Maar er komt sowieso een obligatie-uitgifte, zeiden Peeters en financieel directeur Philippe Dartienne maandagmorgen aan de analisten. De rente zal naar verwachting 3,50  à 4 % belopen. Dat is ook het rendement dat beleggers tweedehands eisen op de lopende Bpost-obligatie van 2018. Een kapitaalverhoging is wegens de fors gezakte beurskoers van het postbedrijf geen aantrekkelijke optie.

Stevig prijskaartje

De deal rond Staci zal pas in het najaar volledig rond zijn. Mogelijk kan Bpost met zijn obligatie-uitgifte inspelen op het feit dat de Belgische spaarder in september dik 20 miljard euro van de federale overheid terugbetaald krijgt na het aflopen van de eenjarige staatsbon. Mensen zullen dan op zoek gaan naar nieuwe bestemmingen voor dat geld.

Boven op de obligatie-uitgifte zal de postgroep putten uit de beschikbare cash. Ze had eind vorig jaar 870 miljoen euro ‘geldmiddelen en kasequivalenten’ op de balans staan.
Dartienne onderstreepte dat de dividendpolitiek – Bpost keert tussen een derde en de helft van de jaarlijkse nettowinst uit – door de Staci-deal niet zal veranderen.

Analisten vinden dat Bpost met 1,3 miljard euro een stevig bedrag op tafel legt voor Staci. Dat is meer dan de eigen ondernemingswaarde van Bpost, die inclusief 420 miljoen euro nettoschulden goed1,1 miljard euro beloopt.

Het aandeel Bpost koerste maandag bij de opening van de Brusselse beurs tot 5 % lager. De beurskoers zit dicht bij het dieptepunt na het horrorjaar 2023, met een pak bestuurlijke problemen – het overheidsbedrijf zou de federale overheid jaren te veel aangerekend hebben voor verschillende contracten – en een groot verloop bij het topmanagement.

‘Bpost heeft een povere staat van dienst in overnames. Volgens onze berekening heeft Bpost op de overname van Radial (een grote Amerikaanse overname uit 2017, red.) nooit zijn kapitaalkosten terugverdiend’, zegt David Kerstens van het beurshuis Jefferies. Degroof Petercam-analist Frank Claassen erkent dat de deal strategisch zinvol is, maar heeft vragen bij het prijskaartje. ‘Twaalf keer de ebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen, red.) is stevig’, luidt het. ‘Merk op dat beleggers Bpost zelf tegen nog geen drie keer de ebitda waarderen.’

Michiel Declercq van KBC Securities becijfert net als zijn collega Marc Zwartsenburg van ING dat de schulden na de overname tot rond drie keer de jaarlijkse ebitda zullen stijgen. Bpost bevestigde die schatting tijdens de call. Tegen 2027 moet die ratio teruggedrongen worden tot twee keer de brutobedrijfswinst.

Profiel Staci

  • Franse specialist in logistieke ‘picking’-oplossingen voor bedrijven die de internetverkoop en de bevoorrading van hun klantennetwerk geheel of gedeeltelijk willen uitbesteden.
  • Focus op complexe processen, zoals onregelmatige zendingen, kleine volumes of niet-gestandaardiseerde pakjes.
  • Omzet (2023): 770 miljoeneuro.
  • Brutobedrijfswinst: 110 miljoen euro.
  • Netwerk: 78 logistieke hubs in Europa en de VS, goed voor een oppervlakte van 910.000 vierkante meter.
  • Per jaar verwerkt Staci 75 miljoen bestellingen voor 2.200 bedrijven en 250.000 eindklanten, actief in consumentengoederen, retail, gezondheid, cosmetica, energie, bankieren en verzekeringen.

 

VANSTEELAND, K. Bpost komt met obligatie-uitgifte om Staci- deal te financieren. De Tijd, 9 april 2024, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo