Belgische inflatie daalt niet verder

Met een daling van 0,01 procentpunt, naar 4,14 %, is de afname van de Belgische inflatie in juli voorlopig tot stilstand gekomen. De voedingsinflatie ging wel wat naar beneden, maar blijft met ruim 13 % historisch hoog. Suiker is bijvoorbeeld nog 30 % duurder dan vorig jaar, eieren 25 %.
Dat de inflatie niet langer daalt, heeft vooral een technische oorzaak. Vorig jaar maakten de energieprijzen spectaculaire bokkensprongen. Voor het inflatiecijfer worden de energieprijzen van nu vergeleken met die van een jaar eerder. Energie is nu veel goedkoper dan in juli vorig jaar, maar in juni was de kloof met een jaar geleden nog groter. De kerninflatie, waar energie en verse voeding uitgefilterd zijn, blijft wel dalen.

Belangrijker misschien is de vaststelling dat de prijzen op maandbasis opnieuw gestegen zijn. Het leven is nu 0,81 % duurder dan een maand geleden. Dat is het hoogste maand-op-maandcijfer sinds oktober vorig jaar. Deels doordat elektriciteit en aardgas weer wat in prijs stegen, als gevolg van het aflopen van het uitgebreide sociaal tarief en de aanpassing van de accijnzen.

Maar ook veel diensten werden fors duurder, vooral in de toeristische sector. Vliegtuigtickets, pakketreizen, hotelkamers, restaurants en cafés staan allemaal in de top tien van de grootste prijsstijgingen op maandbasis.

Belgische inflatie daalt niet verder. De Standaard, 29 juli 2023, 32.

Zie ook https://statbel.fgov.be/nl/themas/consumptieprijsindex/consumptieprijsindex 

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo