België ontsnapt aan recessie

Economische activiteit onverwacht gestegen, inflatie gedaald naar 8,05 %

De Belgische economie verteert de energiecrisis beter dan verwacht, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De economische activiteit steeg in het vierde kwartaal met 0,10 %. De groei was te danken aan de bouw en de dienstensector. Daar steeg de toegevoegde waarde met respectievelijk 0,80 en 0,30 %.

In de industrie daarentegen zakte de toegevoegde waarde met 1 %, nadat ze in het derde kwartaal al was gedaald. Als grote energieverbruiker is de industrie het grootste slachtoffer van de dure energie.

Het groeicijfer is duidelijk beter dan voorzien. BNP Paribas Fortis en KBC hadden een krimp van 0,20 % voorspeld, ING een achteruitgang van 0,30 %. De Nationale Bank voorspelde in december een krimp van 0,10 %.

Sterke consumptie

‘De enige mogelijke verklaring voor het positieve groeicijfer is een sterker dan verwachte consumptie van de gezinnen’, zegt ING-econoom Philippe Ledent. ‘De energieprijzen zijn in de tweede helft van het vierde kwartaal gedaald, de gezinnen hebben misschien minder gespaard, de arbeidsmarkt is sterk en de maatregelen van de regering ondersteunen de economie.’ Elektriciteit en aardgas werden in december goedkoper.

Ook Arne Maes, econoom van BNP Paribas Fortis, verwijst naar de arbeidsmarkt. ‘Die houdt heel goed stand.’ De werkloosheidsgraad stijgt nauwelijks, hoewel de groei laag is.

Over 2022 groeide de Belgische economie met 3,10 %. De dienstensector was met een groei van 4,2 procent de belangrijkste motor. Dat was te danken aan de heropening van de economie na de pandemie, in het eerste halfjaar. In de bouw en de industrie was de groei heel laag.

Vooruitzichten

Tot voor kort voorspelden de meeste economen een recessie met een krimp van de economie in het vierde kwartaal van 2022 en in het eerste kwartaal van 2023. Ze spreken van een recessie als de economie twee of meer kwartalen na elkaar krimpt. Zo’n scenario is nu erg onwaarschijnlijk.

BNP Paribas Fortis ziet de groei aantrekken van 0,10 % in het eerste kwartaal naar 0,20 % in het tweede kwartaal en 0,40 % in het derde en vierde kwartaal. Maes: ‘De vastgoedmarkt vertraagt, maar de consumptie wordt ondersteund door de loonindexering en die weegt zwaarder.’

ING is minder optimistisch. Ledent verwacht in het eerste en tweede kwartaal telkens 0,10 % groei en in het derde en vierde kwartaal 0,20 %. ‘Er komt geen recessie. Maar het economisch herstel zal zwak zijn, omdat de onzekerheid over de energieprijzen groot blijft en de overheid wellicht enkele kleine maatregelen zal treffen om het begrotingstekort af te bouwen.’

Inflatie daalt fors

Terwijl de groei hoger is dan verwacht, neemt de inflatie af. De Belgische inflatie daalde in januari naar 8,05 %, tegenover 10,35 % in december.

‘Na de knik van de afgelopen maanden houdt de daling aan’, zegt Stijn Baert, arbeidseconoom van de Universiteit Gent en lid van de Indexcommissie. ‘Verontrustend is dat de voedingsprijzen nog altijd niet onder controle zijn. Voeding werd de afgelopen maand 3,20 % duurder. Een stijging die je in 1,5 jaar verwacht. Voeding is 15,60 % duurder dan een jaar geleden.’

Vooral de prijzen van eieren (+34,30%), margarine en plantaardige vetten (+31,10%), volle melk (+30,60%), magere en halfvolle melk (+27,609%) en boter (+27,30%) rijzen de pan uit tegenover januari 2022.

De prijsstijging van energie daalde spectaculair, van 32,90 jaar op jaar in december naar 5,20 in januari. ‘De conclusie van deze maand: de energiecrisis lijkt een voedings(prijs)crisis geworden’, zegt Baert.

VERVENNE, W. België ontsnapt aan recessie. De Tijd, 31 januari 2023, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo