Kotstudent kost meer dan 15.000 euro per jaar

Het leven wordt duurder en dat zullen ook de ouders van studenten geweten hebben: een student zal komend academiejaar 1.243 euro meer kosten. Dat ligt vooral aan het dure kotstudentenleven. ‘De enige manier om te besparen, is pendelen.’

Het studentenleven wordt duurder, of je nu pendelt of op kot gaat. Vorig jaar betaalden kotstudenten aan de hogeschool ­gemiddeld 14.103 euro, nu wordt dat 15.346 euro. Daarin zitten ­zowel de strikte studiekosten die verbonden zijn aan de opleiding, zoals inschrijvingsgeld en stages, als de ruimere studiekosten voor verplaatsingen van en naar de campus en de huur van een studentenkot. Ten slotte heb je ook de kosten voor levensonderhoud, zoals voeding, kleding en ontspanning. Dat meldt onderzoeksgroep CEBUD, het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More-hogeschool. Ilse Cornelis, onderzoeker bij CEBUD, ziet vooral bij de leefkosten een grotere kloof dan andere jaren. De kost van voeding, mobiliteit en ontspanning zijn in de laatste jaren voor kotstudenten met bijna 20 % gestegen.

Werkstudente

Er zijn ook kleinere stijgingen te zien bij bijvoorbeeld het inschrijvingsgeld, de cursussen, studieboeken, enzovoort. Maar die vele kleine bedragen nemen samen een grote hap uit een klein budget. Dat is zo voor Ellenmae Dhont, studente Journalistiek in Kortrijk. Met een alleenstaande mama voelde ze de noodzaak om haar studies zelf te financieren en werd ze werkstudente. Dankzij een vorige opleiding kan ze 22 uur per week werken als ­opvoedster bij mensen met een beperking. ‘Het is een voordeel dat ik kan werken met een vroege en late shift, waardoor ik zo weinig mogelijk lessen moet missen’, zegt Dhont. Maar het stijgende inschrijvingsgeld dat ze elk jaar in een keer op tafel moet leggen, ligt moeilijk voor haar. Dit jaar ligt het zelfs boven de 1.000 euro. ‘Ik heb het geluk dat ik een halve studietoelage heb, anders zou ik dat gewoonweg niet kunnen’, zegt Dhont. Bovendien betaalt ze 400 euro per maand voor haar studentenkamer die buiten centrum Kortrijk ligt. ‘Het is de beste ­kamer qua prijs-kwaliteit die ik kon vinden. Ik kan wel niet te voet naar de campus, dus ik neem de fiets of gebruik het openbaar vervoer’, zegt Dhont.

Dure studentenkamers

Vooral de huurprijs voor een studentenkot is enorm gestegen. Voor een kot betaal je maandelijks gemiddeld zeker 392 euro ­tegenover 358 vorig jaar, maar volgens Cornelis is het evident dat de huurprijs in Leuven, Gent en Brussel hoger ligt.

Eva Matthys, studente Ago­gische wetenschappen aan de VUB verandert vanaf dit jaar van kot doordat de huurprijs te duur is geworden. ‘Vorige jaren betaalde ik 550 euro per maand voor een kamer met een lavabo in het centrum van Brussel. Dat is de helft van mijn budget. Dit jaar zou dat 600 euro worden, terwijl ik in andere steden voor hetzelfde kot veel lagere prijzen zag’, zegt Matthys. Komend academiejaar heeft ze een kot voor 390 euro op tien minuutjes van de campus. ‘Even goed als het vorige, ik moet alleen toegeven op geluidsisolatie’, zegt Matthys.

Voor Julien De Wit, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten, is het geen verrassing dat studenten moeten veranderen of beginnen te pendelen. ‘Vroeger konden alleen kansarme studenten geen kot betalen, nu is dat meer en meer ook het geval bij de brede bevolking. Dat is verontrustend’, zegt De Wit. Volgens hem zullen sommige studenten hun studies zelfs afbreken door de stijgende kosten. ‘De enige ­manier om te besparen, is pendelen’, zegt De Wit, ‘maar dat is niet voor iedereen haalbaar.’

Beide studentes zeggen dat men vaak onderschat hoeveel studenten veel zelf moeten betalen en daarvoor moeten werken. ‘Ik moet enorm op voorhand inplannen wanneer ik wat allemaal moet doen voor mijn studie. Een andere student heeft de luxe om op sommige dagen niet naar de les te gaan, maar ik kan dat niet. Daardoor heb ik het gevoel dat ik minder vrijheid heb dan anderen’, zegt Dhont. Ook Matthys vindt dat de hogescholen en universiteiten meer aandacht moeten besteden aan studenten die moeten werken om hun kot te ­betalen. ‘Er bestaat een werkstudentenstatuut en een flexi-jobstatuut, maar wat met de studenten die tien uur per week werken om hun kot te betalen?’, zegt ­Matthys.

BAUTERS, K. Kotstudent kost meer dan 15.000 euro per jaar. De Standaard, 25 augustus 2022, 12.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo