Pas op met oogcontact in Azië en let op waar je koffie bestelt in Frankrijk: zo vermijd je blunders in buitenland

Nu we weer op vakantie kunnen gaan, geeft etiquettespecialist Kevin Strubbe enkele tips om je volledig onder te dompelen in de lokale gewoontes. Kennis van enkele plaatselijke gebruiken kan daar alvast bij helpen. Siska Schoeters van “De Madammen” op Radio 2 sprak met Strubbe: “Voor we vertrekken denken we vaak na over welke boxershort of zonnecrème we zullen meenemen, maar we kunnen ons ook wat voorbereiden op de omgangsvormen van andere landen.”

Morgen begint de zomervakantie en dat betekent dat veel mensen op reis zullen vertrekken. Reizen zal er door het coronavirus wat anders uitzien en als Belgische toerist zal je in het buitenland misschien wat vreemd bekeken worden. “Zeker nu we als Belgen niet zo’n goed voorbeeld gaven met de coronacrisis, wil je je als Belgische toerist wel welkom voelen in het buitenland. Dat kan door je wat aan te passen aan de locals en hun etiquetteregels of omgangsvormen”, vertelt etiquettespecialist Kevin Strubbe. Waar moet je nu zoal op letten als je in het buitenland vertoeft?

Binnen Europa

“Je hoeft niet altijd naar Afrika of Amerika te trekken om grote verschillen te merken”, stelt Strubbe. Ook in buurlanden als Frankrijk houden ze er namelijk vaak andere gewoontes op na: “Als je als toerist in Frankrijk iets gaat drinken op een terras, maar je bestelt je koffie binnen in het café, dan merk je misschien wat spanning op tussen jou en de cafébaas. Dat komt omdat er in Frankrijk nog vaak wordt gewerkt met twee of zelfs drie verschillende prijzen. Drink je iets aan de toog, betaal je bijvoorbeeld 1,80 euro. Zit je in het café, dan is dat 2,50 euro en op het terras is het 3 euro.”

Onze favoriete Zuid-Europese bestemmingen zoals Spanje en Italië houden er ook bijzondere gewoontes op na. Wees niet geïrriteerd als je Spaanse vriend(in) zonder zich te excuseren later dan gepland komt opdagen. Hetzelfde geldt voor de gemiddelde Zuid-Italiaan. Bij het afruimen op restaurant kan het daarentegen niet snel genoeg gaan: “In Italië wordt je bord al weggehaald van het moment dat je je bestek neerlegt”, zegt Strubbe. Werp de ober dan geen verveelde blik toe, want het is goed bedoeld. “Wij halen het niet meteen op omdat we mensen niet willen wegjagen. Italianen halen het meteen weg omdat ze denken dat die persoon dan meer plaats heeft aan tafel.”

Verdere oorden

Eens we weer buiten de Europese grenzen kunnen reizen, wachten ons ook daar andere gewoontes. Zo is het in België beleefd om je gesprekspartner in de ogen te kijken, maar in een aantal andere landen is dat helemaal niet zo: “In veel Aziatische landen vinden mensen het niet fijn als je lang oogcontact maakt”, stelt Strubbe. “Je geeft hen het gevoel dat je hen wil overheersen.”

Ook in India pas je best op met oogcontact. Als je als Westerse vrouw te lang in de ogen kijkt van een Indiase man, geef je hem het gevoel dat je hem wil verleiden. Daarnaast is het de gewoonte om met je handen te eten in plaats van met mes en vork. “Wij vinden al snel iemand uit het buitenland boers als die zo eet, maar eigenlijk is het daar heel normaal”, aldus Strubbe.

Strubbe creëerde met zijn bedrijf Hospitality Creators zelfs een ludieke quiz waarmee je je kennis over etiquette en gebruiken van andere landen kan testen.

dE BUZZACCARINI, C. Pas op met oogcontact in Azië en let op waar je koffie bestelt in Frankrijk: zo vermijd je blunders in buitenland. www.vrt.be, 30 juni 2020. Geraadpleegd op 7 juli 2020 via vrt.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo