Hobby’s voor de kinderen

De zomervakantie is net begonnen, dus net als de scholen liggen ook de meeste hobby’s stil. Hoog tijd om uw kinderen in te schrijven voor volgend schooljaar. Wat moet dat kosten?

Sport

De ene sport is de andere niet: als uw kind wil paardrijden of zeilen, zal dat een pak duurder uitvallen dan wanneer het aan basketbal wil doen. We kozen vijf sporten om een gemiddeld beeld te schetsen, en we vermelden telkens de gemiddelde prijs bij de jongste spelers.

Te beginnen bij voetbal, waar de prijzen sterk verschillen per club. We vergeleken er acht: gemiddeld betaalt u voor een jaar 241 euro.
Meestal is een kledingpakket inbegrepen, al moet u uiteraard nog voetbalschoenen kopen, maar die vindt u bij Decathlon al voor 8 euro.

Over naar volleybal: daarvoor vergeleken we de prijzen bij zes clubs. Het inschrijvingsgeld bedraagt gemiddeld 163 euro.
Clubkledij zit meestal in de prijs, voor gepast schoeisel betaalt u bij Decathlon 25 euro.

Zwemmen dan: het gemiddelde tarief bij zes clubs ligt op 162 euro. Al gaat het dan wel om kinderen die al kunnen zwemmen.

Ook populair is gymnastiek. We vergeleken de prijzen bij zes turnclubs: gemiddeld 150 euro per jaar.

Ten slotte is er nog atletiek: daarvoor keken we bij zeven clubs de prijzen na, een jaar sporten kost er gemiddeld 99 euro.
Voor 14 euro vindt u bij Decathlon een paar loopschoenen. Gemiddeld betaalt u dus 163 euro inschrijvingsgeld bij een sportclub, al komen er soms wel nog ­(beperkte) kosten bij voor kledij of accessoires.

Academie

Op de website Onderwijs Vlaanderen lezen we dat lidgeld voor een academie – waar u terechtkunt voor opleidingen muziek, woord, dans en beeld – 65 euro kost voor een kind en 307 euro voor een volwassene. Maar als we de prijzen vergelijken bij vijf academies voor muziek, woord en dans, blijkt het gemiddeld 82 euro te kosten voor een kind en 332 euro voor een volwassene.

In de academies voor beeldende kunsten ligt het gemiddelde tarief voor kinderen op 76 euro, voor volwassenen op 333 euro. Als uw kind ambities heeft om ­gitarist, actrice, ballerina of illustrator te worden, telt u gemiddeld dus 79 euro neer.

Jeugdbeweging

Lekker ravotten in het weekend: de jeugdbeweging blijft voor veel kinderen en jongeren dé ultieme vrijetijdsbesteding. We vergeleken de lidgelden bij elf afdelingen van Chiro, Scouts, KSA en KSJ. Gemiddeld betaalt u voor een jaar 43 euro. Vaak komt daar nog een verplicht uniform bij: een hemd of T-shirt plus sjaaltje kost gemiddeld 29 euro. In totaal kost het u dus 72 euro, al hoeft u natuurlijk niet elk jaar een nieuw uniform te kopen.

Tegemoetkomingen

Toch flink wat geld, denkt u? Goed nieuws: heel wat ziekenfondsen betalen een deel van de lidgelden terug. Lidgeld van een sportclub wordt overal gedeeltelijk terugbetaald: gemiddeld goed voor 22 euro. En De Voorzorg, Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en Onafhankelijk Ziekenfonds betalen ook een deel van het lidgeld voor de jeugdbeweging terug: gemiddeld 18 euro.

Bovendien krijgt u bij veel organisaties korting wanneer u meer dan één kind inschrijft. Al moet u uw kroost dan wel overtuigen om allemaal voor dezelfde hobby te kiezen.

Besluit

Als u twee kinderen hebt die allebei naar een (verschillende) sportclub, academie én jeugdbeweging gaan, betaalt u op jaarbasis gemiddeld 584 euro.

VAN DEN BROECK, S. Hobby’s voor de kinderen. De Standaard – Mijn Geld, 4 juli 2020, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo