‘Prince de la rime’ pakt pesters aan en steelt Brusselse harten

Wil je stadsjongeren sensibiliseren, dan is enige street credibility een troef. De Franse rapper Black M speelde gisteren in Brussel vier stippen naar huis: ‘Onderschat nóóit wat pesten kan veroorzaken.’

‘Zijn bezoek is een enorme meerwaarde voor Molenbeek, en natuurlijk ook voor ons atheneum.’ Directeur Hassan Ouassari glundert. Het moet geleden zijn van de Franse president Emmanuel Macron eind 2018 dat er nog eens zo’n grote ster afzakte naar het veelgeplaagde Molenbeek, dat maar moeilijk afraakt van zijn reputatie als broeihaard van terrorisme. Ook rapper Black M, né Alpha Diallo, kent de link. Voor hem was het een extra drijfveer om zijn agenda vrij te maken, zal hij later laten verstaan. In vergelijking met zijn president brengt het Franse hiphopidool een pak meer jeugd op de been: bijna 1.000 ketten zijn op een woensdagnamiddag afgezakt naar het Athénée Royal du Sippelberg, op de grens van Molenbeek en Koekelberg, geprangd tussen woonblokken en residentiële panden waar de rolluiken om 17 uur naar beneden gaan.

Ook voor Ouassari is het een hoogdag. Als kind liep hij hier school en maakte hij aan den lijve mee hoe ontwrichtend pesten kan zijn. Vandaag is de kleine Molenbeekois hoofd van de school en gastheer van het evenement. Behalve zijn leerlingen verschijnen ook (veelal Franstalige) scholieren uit Schaarbeek, Woluwe, Sint-Gillis enzovoort op het appel. Allemaal zijn ze piekfijn uitgedost voor Black M. De meisjes dragen hun mooiste galajurken, hoge hakken, leren broeken of zijden hoofddoeken, de jongens laten zich opmerken in een getailleerd pak of op nagelnieuwe Nikes. ‘We kennen hem al sinds Sexion d’Assaut (de rapformatie waar Black M bijzat, red.), het betekent toch wel iets om hem live te zien’, grinniken tweedejaars Bilal en Mounir. Ze hebben van de directie orders gekregen om niet zomaar te praten met de pers. Erg betrokken zijn ze niet. ‘Een anti-pestencampagne? Euh… Quoi?’ Wanneer de Molenbeekse burgemeester Catherine Moureaux (PS) arriveert kan de erehaag al eens geoefend worden, maar het blijft wachten op de headliner van de dag.

Fashionably late – je bent een ster of je bent het niet – komt de rapper erdoor. En dan barst het feest los. Op de tonen van zijn grote hit ‘Sur ma route’ wordt hij naar het geïmproviseerde podium geleid. ‘Jij, Alpha, gaat hier vandaag levens veranderen’, vuurt presentator Pascal Hallemans af. ‘Jij draagt een virus met je mee. Ik zeg je: wees besmettelijk, steek ons aan.’ De timing wordt zonder pardon in de vuilnisbak gekieperd en al gauw rapt de ‘Prince de la rime’ met de Molenbeekse jeugd zijn grootste hits. Tussendoor houdt hij de ketten bij de les.

Verónica (16) en Hanane (14) uit Sint-Lambrechts-Woluwe geloven in het effect. De oudste is op haar vorige school getuige geweest van zware pesterijen en meent dat een rolmodel wel degelijk een impact kan hebben op de pesters. Daar blijft het trouwens niet bij: er komt ook een applicatie om aangifte te doen van cyberpesten, belooft commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit. ‘Wees niet langer spectateur, word acteur’, roept hij de jongeren op.

Zelfverminking

Wanneer de jonge Imane de micro grijpt, volgt het moment suprême. Met haar moedige getuigenis krijgt het meisje de uitgelaten zaal pubers voor het eerst muisstil. ‘Het begon met enkele zogenaamde vriendinnen, die onwaarheden over mij begonnen rond te strooien. Dan begonnen de beledigingen. “Grosse”, “pute”, en erger. Ik voelde me slecht en onbegrepen. Het pesten heeft grote gevolgen gehad: mijn schoolresultaten begonnen eronder te lijden. Ik heb mij lange tijd verminkt en kan me nog altijd maar moeilijk hechten …’

Imane begint te wenen. Meteen schiet Black M naar voren en pakt haar vast om haar te troosten. Coronavoorzorgen? Niet in deze zaal, niet vandaag. Samen hameren ze hun boodschap erin. ‘Luister nooit naar beledigingen’, raadt Imane aan. ‘Praat erover’, vult Black M aan. ‘Blijf niet in een hoekje zitten. En aan iedereen: onderschat nóóit wat pesten kan veroorzaken.’

De Franse rapper, vroeger zélf niet vies van wat misogynie en homofobie in zijn teksten, zei onlangs dat hij spijt heeft van die jeugdzonden. Zijn recente teksten gaan een andere toer op: in ‘Lucien’ heeft hij het over een gepeste jongen die uit het leven wil stappen. Black M wil voortaan een rolmodel zijn.

Hoofdorganisator Nader Rekik steekt zijn tevredenheid niet weg. Vijftien jaar geleden stampte hij, uitgerekend in deze zaal, het project ‘Une étoile, un destin’ uit de grond, om schooluitval en pesten tegen te gaan met de hulp van rolmodellen en notabelen. Koningin Mathilde passeerde hier ook al. Met steun van de Franse Gemeenschap probeert de bezieler van de Organisation Internationale pour la Réussite et le Développement (OIRD) jongeren te inspireren en te empoweren, in de hoop dat ze op school en op het rechte pad blijven. ‘Geen maand geleden dreven pesterijen de Waalse tiener Maëlle tot zelfdoding’, aldus Rekik. ‘Laat dit een hommage aan haar zijn, en een wake-upcall.’

JUSTAERT, M. ‘Prince de la rime’ pakt pesters aan en steelt Brusselse harten. De Standaard, 5 maart 2020, 16.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo