Besparen voor beginners

Wie het geld door ramen en deuren ziet vervliegen, kan een overzicht van zijn financiële in- en uitgaven bijhouden in een budgetteringsapp. Drie redacteurs testten of zo’n app hen aan het eind van de maand grote overschotten opleverde.

Getest: budgetteringsapps

Organizze

Vaste maandelijkse kosten houd ik bij in een Excel-tabel, maar dat is boekhouding uit de jaren negentig. Kan een app van mij een 21ste-eeuwse spaarder maken? Niet echt, zo bleek. Niet dat ik excuses wil zoeken, maar februari was écht een dure maand, met een rijtje dokterskosten (150 euro), zwemlessen voor mijn oudste zoon (50 euro), een nieuwe beurtenkaart voor de fitness (125 euro) en verzekeringen die betaald moesten worden (200 euro). En dan heb ik mijn uitgaven in de app nog rooskleuriger voorgesteld dan in realiteit. Een cava van vijf euro ben ik ‘vergeten’. (En nog eentje. En nog eentje). Net als die 83 euro aan voorjaarsbloemen.

Wie al zijn inkomsten en uitgaven wél eerlijk invoert, krijgt met Organizze een prima overzicht van wat binnen- en buitengaat. De grafiekjes, verdeeld in eenvoudige (Engelstalige) categorieën als entertainment en gezondheid, zijn glashelder. Je kunt ook ‘budgetten’ creëren – handig – en kredietkaarten toevoegen.

Zelf heb ik geen cent minder uitgegeven, al hield het experiment me wel een pijnlijke waarheid voor: ik geef zoveel uit aan onnozelheden dat ik ze zelfs niet in een app kan bijhouden.

Prijs: gratis

Spendee

Het principe van de Spendee-app is eenvoudig: elke keer je geld uitgeeft, geef je het exacte bedrag en het soort uitgave in bij de ‘Portemonnee’-functie in de app. Spendee trekt dat bedrag af van je maandelijkse inkomsten en laat in overzichtelijke (en mooi vormgegeven) grafieken zien hoe je uitgaven precies verdeeld worden. In een upgrade van de app (waarvoor je wel betaalt, vergeet die uitgave niet in te boeken!) kun je ook bankrekeningen aan de app linken, waardoor uitgaven automatisch in de app worden gerangschikt – om de app toegang te geven tot die informatie ben ik vooralsnog te paranoïde.

Het voordeel van de app is de gebruiksvriendelijkheid: bedragen invoeren is eenvoudig, de app doet de rest van het werk. Al moet je natuurlijk wel de discipline hebben om ook schijnbaar pietluttige uitgaven van 3 of 6 euro in te voeren, of het systeem klopt niet meer. Om meerdere ‘portemonnees’ te beheren – mijn partner en ik hebben ook nog aparte rekeningen – moet je een upgrade van de app aanschaffen. Wat natuurlijk ook weer niet helpt om te besparen. (idl)

Prijs: gratis basisversie, voor 3,99 euro/maand koop je de upgrade

Buddy

In het nieuwe decennium heb ik een plan bedacht: aan het begin van de maand zet ik een vast bedrag definitief opzij, de rest mag ik van mezelf helemaal opmaken. Die financiële vrijheid heeft een onverwacht effect: doordat de druk van de ketel is om een bedrag over te houden aan het eind van de maand, geef ik minder geld uit van mijn vrijetijdsbudget en spaar ik nog meer dan verwacht. Waar ik precies geld aan uitgeef, houd ik niet bij. Het zijn ook uw zaken niet.

Voor de minder efficiënte spaarders is Buddy een prima app om uitgaven in kaart te brengen. Je kunt het bedrag dat je wilt sparen ingeven als doorlopende opdracht, samen met vaste kosten per maand en het te besteden budget per categorie (kleding, concert, sportschool, zelfs bowling en nachtclub). De app herberekent hoeveel je nog overhebt en hoeveel je per dag mag uitgeven. Je kunt ook sparen voor een ‘noodspaarpotje’ of een ‘vakantiespaarpotje’. Het vergt discipline om de bedragen telkens in te geven, en dat doe ik dus niet. Het leven is soms al streng genoeg. (sdw)

Prijs: gratis, upgrade voor 3,33 euro/maand

Besparen voor beginners; De Standaard Magazine, 21 maart 2020, 62.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo